Koliko dugo nakon kuhanja smiju se jesti kuhana jaja

0
278

Kuhana, obojena umjetnim bojama ili ukrašena na tradicionalan način – jaja su neizostavan simbol Uskrsa.

Kako biste izbjegli pojavu bolesti porijeklom iz hrane, važno je znati kako pravilno postupati prilikom pripreme i ukrašavanja i konzumacije jaja.

Za početak, koristite jaja iz pouzdanog izvora.

Kad Uskrs prođe, obojena jaja obično ostaju. Ali, koliko ih je dugo sigurno jesti te na koji način ih možete čuvati da što duže potraju, otkrivaju stručnjaci.

Činjenica je da kuhana jaja imaju znatno kraći rok od onih svježih, upozoravaju stručnjaci.

Naime, osnovno je pravilo kako bi jaja nakon kuhanja trebalo držati u frižideru, a ne u korpicu na stolu kako to većina čini.

“Ostavlja li se jaje duže od dva sata na sobnoj temperaturi, to može izazvati rast i razmnožavanje bakterija u njima”, objavila je ranije američka FDA.

Znak da se jaje pokvarilo je oštar miris koji podsjeća na sumpor.

Ako su jaja duže vrijeme na sobnoj temperaturi najbolje je da ih bacite.

“Treba baciti sva tvrdo kuhana jaja ostavljena na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Treba uzeti u obzir i vrijeme utrošeno za bojenje jaja. Ali, ako ste ih dva sata nakon bojenja vratili u frižider sigurna su za jelo do čak šest dana. Isto važi i za druga jela koja sadrže jaja”, kazao je Darin Detviler, stručnjak za sigurnost hrane na Univerzitetu Northeastern u SAD.

On je dodao da sve dok se koristi boja koja je sigurna za hranu ona ne bi trebala da bude smetnja.

Najveći rizik od jedenja neadekvatno zbrinutih jaja je trovanje salmonelom.

Salmonela se najčešće krije u nedovoljno kuhanim jajima, piletini i govedini, mliječnim proizvodima, kremastim kolačima i sladoledu. Simptomi su bol u stomaku, temperatura i dijareja,