KUD Seljačka Sloga Gradište pobjednici Županijske smotre folklora 58. Vinkovačkih jeseni

0

Pobjednik ovogodišnje Županijske smotre folklora je KUD Seljačka Sloga iz GradištaKUD Mijat Stojanović iz Babine Grede promaknut je na drugu poziciju s obzirom na to da je “Branimir” iz Bošnjaka premašio zadanu minutažu, dok su trećeplasirani uvijek sjajni folkloraši iz KUD-a „Slavko Janković Rokovci-Andrijaševci, izvijestio je nakon Okruglog stola Stručni ocjenjivački sud u sastavu mr. Ljubica Gligorević, etnologinja, Vido Bagur, koreograf i glazbeni pedagog i vokalist Marinko Blažinkov.

„Još uvijek sam u šoku. Nismo očekivali premda je ovaj uspjeh rezultat cjelogodišnjeg rada i kruna ovogodišnje 100. obljetnice našeg KUD-a Seljačka sloga koju ćemo proslaviti predstavljanjem Monografije 30. rujna. Izvorna kola i plesove nadahnute gradištanskim folklorom, prikazali smo sinoć tijekom scenskog nastupa”, govori predsjednik Ivan KolikStari glas Muške pjevačke skupine, mješovita pjesma Urodila žuta Gunja, uz samicu otplesano šetano kološokačko kolo, Kalendari i otegnuti bećarac za kraj, bili su dobitna pobjednička kombinacija koju je pripremilo tridesetak članova.

Tijekom šest Folklornih večeri u zadanom vremenu od osam minuta, predstavilo se 37 izvornih skupina, 7 koreografiranih i Udruga za osobe s invaliditetom Zrno, a žiriralo je, svojim okom i uhom budno motrilo troje stručnjaka, svak po svom području djelovanja.

“Zasigurno, nije jednostavno prosuđivali. Već smo razmišljali kako bi bilo neocjenjivati nego samo sugerirati određene stvari koje mislimo da bi bile trebale biti kvalitetnije u narednom razdoblju, a sve ih zasigurno i hvalimo”, ističe jedina dama, visoko cijenjena u stručnim i folkloraškim krugovima.

Ove godine, prevladavala je svečarska tema i ugođaj, a naslonjeno na lajtmotiv svečanosti otvorenja “Dva sjaja dukata”, izvijestila je mr. Gligorević.

Naime, folklorne skupine uživaju slobodu izbora, pojasnila je, ali s obzirom na tolike godine u ocjenjivačkom sudu, spontano se uključuju u temu otvorenja koja postaje i lajtmotiv cijele manifestacije, primjećuje ekspertica za etnologiju. Tako su dominirali svatovski, svečarski ugođaj, priprema miraza za mladu, darivanje djece od rođenja, krštenja do udaje, ali neki KUD-ovi ipak su se predstavili radnim ruhom koje prate i takvi napjevi, primjerice žetvu, prodaju ručnih radova na tržnici ili pranje rublja na Dunavu. “Ovdje pročitajte izvorni tekst”

Pogledajte posljednju večer Folkora