“Loša djeca dolaze iz lošeg roditeljstva”:Jeste li vi jedan od njih?

0

Koliko često ste čuli da loša djeca dolaze od loših roditelja? Činjenica je da postoji nekoliko znakova lošeg roditeljstva. U stvarnom svijetu naši postupci govore više od riječi. Stav, pogled, ciljevi i perspektiva djeteta uvelike ovise o onome što nauči od roditelja.

1. Ako vas dijete namjerno uznemirava, to je zato što niste fizički dovoljno nježni.

2. Ako vaše dijete laže, znači da ste u prošlosti reagirali preoštro kad je pogriješilo.

3. Ako vaše dijete ima nisko samopoštovanje, to je zato što mu više savjetujete nego što ga potičete.

4. Ako se vaše dijete ne zauzima za sebe, to je zato što ste ga redovito disciplinirali u javnosti, ne biste to trebali činiti ni pred rodbinom, prijateljima ili obitelji.

5. Ako svojoj djeci kupujete sve, a oni i dalje uzimaju stvari od drugih, to je zato što im ne dopuštate da sami biraju.

6. Ako je vaše dijete kukavica, to je zato što ste mu previše pomogli. Ne uklanjajte nikakve prepreke na putu.

7. Ako je vaše dijete ljubomorno, razlog bi mogao biti taj što ga uspoređujete s drugima.

8. Ako se vaše dijete brzo naljuti, razlog bi mogao biti taj što ga ne hvalite dovoljno. Pažnju privlače samo kad se loše ponašaju.

9. Ako vaše dijete ne poštuje osjećaje drugih, razlog bi mogao biti taj što mu dajete zapovijed da ne pridaju važnost osjećajima drugih.

10. Ako se vaše dijete ponaša grubo, naučilo je to od svojih roditelja ili drugih koji žive s njim.

Roditeljstvo nije samo još jedan posao, to je cjeloživotno opredjeljenje. A s rasporedom svakodnevnog života lako je pasti u normalno ponašanje. Nažalost, neke od ovih navika su kontraproduktivne. Zapamtite ove simptome, kao i savjete za njihovo razbijanje.

Izvor: novi početak