Nedjelja, 22 svibnja, 2022
18 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaMario Kokaj: Pomozite našim poljoprivrednicima i kupujte domaće, hrvatske proizvode

Mario Kokaj: Pomozite našim poljoprivrednicima i kupujte domaće, hrvatske proizvode

NOVINAR GLASA SLAVONIJE PRIJE DVIJE GODINE POKRENUO ONLINE TRŽNICU

VINKOVCI – Prije dvije godine, kada smo se morali odreći normalnog života zbog pandemije koronavirusa, kada ni tržnice nisu radile, vinkovački humanitarac i novinar Glasa Slavonije Mario Kokaj pokrenuo je Online tržnicu, gdje kupci i proizvođači u neposrednom kontaktu dogovaraju prodaju.

Kako je sve počelo?

  • U vrijeme velikog lockdowna 2020. pokrenuo sam Online tržnicu Vukovarsko-srijemske županije. Sve se odvijalo jako brzo, Nacionalni stožer donio je odluku o zatvaranju javnih tržnica u prijepodnevnim satima, Grad Vinkovci to je učinio oko podneva, a ja sam istoga dana u večernjim satima pokrenuo Online tržnicu Vukovarsko-srijemske županije. Misao vodilja je bila, ako spasimo jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG), jako mnogo smo napravili. Bio sam prvi u Hrvatskoj koji je pokrenuo jednu ovaku specijaliziranu tržnicu samo za prehrambene proizvode. Nakon Vinkovaca, otvorio se Osijek, Varaždin, Zagreb…, i to je jednostavno eksplodiralo. Već prvoga dana bilo je jako mnogo OPG-ova koji su nudili svoje proizvode, a kako je to bilo oko blagdana Uskrsa, najveća potražnja je bila za mliječnim proizvodima. Reakcije su bile više nego dobre, jer vlasnici OPG-ova nisu mogli vjerovati da mogu toliko prodati svojih proizvoda kada je sve zatvoreno – priča Kokaj, dodajući kako je već prvog dana bilo 3000 osoba unutar tržnice i veliki broj OPG-ova, a kako su dani odmicali sve je više bilo OPG-ova koji u prepoznali dobrobit tržnice.

  • U početku su se najviše tržili mliječni proizvodi, a sada ima svega, kako koja kultura dolazi, tako raste i potražnja. Dopustio sam, kao administrator, čak poklanjanje životinja, jer je danas teško udomiti životinje, ali prodaje kućnih ljubimaca zabranjene su. Točno se vidi kako koji blagdan dolazi, što se sve stavlja u tržnicu. Održala se sve do danas i kada tržnica normalno radi. Vrijeme je interneta i sve se većinom prebacilo na online. Moja poruka je kupujte domaće, jer je to jedini pravi put za opstanak OPG-ova – kaže Kokaj, dodajući kako je na online tržnici bilo i zanimljivosti.

  • Jedna topla ljudska priča dogodila se te 2020., kada se u Online tržnicu uključio gospodin Ivan Sarapa, iz Mirkovaca, sa zamolbom, naime, imao je dva plastenika salate koje bi poklonio, jer nema mogućnosti prodaje. Ubrzo sam povezao ljude unutar tržnice i predložio neka svi odu kod Sarape i kupe svu salatu, a ne da je uzmu besplatno. U samo dva dana sve je prodano. To je bit svega – pomoći koliko tko može – zaključuje Mario Kokaj.

Miroslav Flego-glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije