Međunarodni dan osoba s invaliditetom – 3. prosinca

0
47

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 3. prosinca, a povijest obilježavanja seže u listopad 1992. godine kada je Glavna skupština Ujedinjenih naroda na zajedničkoj sjednici, održanoj radi obilježavanja Desetljeća osoba s invaliditetom (1983. – 1992.), usvojila rezoluciju kojom je taj dan  proglašen Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Nakon donošenja navedene rezolucije, UN-ova Komisija za ljudska prava pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 3. prosinca, s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

U svrhu jasnog i dugoročnog opredjeljenja u stvaranju socijalnih, obrazovnih, odgojnih, kulturnih, materijalnih i ostalih uvjeta za trajnu dobrobit djece s teškoćama i osoba s invaliditetom, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike iniciralo je i provelo te kontinuirano provodi i planira niz mjera kojima se osobama s invaliditetom želi omogućiti ravnopravno sudjelovanje u svim područjima društvenog života kako uslugama tako i zakonodavnom regulativom koja se kontinuirano unaprjeđivala u suradnji sa osobama s invaliditetom i svim relevantnim dionicima.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike započelo je izradu novog Nacionalnog plana izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom za razdoblje 2021. do 2027. godine.

Tijekom 2019. godine, u svrhu provedbe mjera Nacionalne strategije,  na nacionalnoj razini utrošeno je 718.992.150,91 kuna i sredstva redovne djelatnosti tijela državne. Dodatno su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, utrošile 395.059.149,66 kuna i sredstva redovne djelatnosti. Sveukupno su iskazana utrošena sredstva na nacionalnoj i lokalnoj i područnoj (regionalnoj) razini u 2019. godini iznosila 1.114.051.300,57 kuna.

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održat će se video sastanak predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića s predstavnicima osoba s invaliditetom.