Ponedjeljak, 27 rujna, 2021
16.7 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaMinistar Božinović: Od 1. rujna otvaramo zatvorene dijelove ugostiteljskih objakata

Ministar Božinović: Od 1. rujna otvaramo zatvorene dijelove ugostiteljskih objakata

U posljednja 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva sada 3.353.

NOVO 11:30 Capak: Cijepimo i kroz mobilne timove, a liječnici u ruralnim sredinama kontaktiraju necijepljene osobe, naročito starije dobi. Većina županijskih zavoda ima mobilne timove koji na poziv obilaze ljude koji se žele cijepiti. Obilaze se nepokretni građani, cijepi ih se u njihovim domovima. Uključit ćemo patronažne sestre u razgovore s necijepljenima, pripremili smo edukacijski materijal i snimili predavanja, nešto više od tisuću patronažnih sestara educirat ćemo o ključnim argumentima zašto je cijepljenje dobro, a oni će to koristiti u domovima u koje ulaze. Kontinuirano na tome radimo. Pet mobilnih timova ne može obići mnogo, na jednom punktu možete cijepiti i do 2.000 ljudi, ali to je potrebno.

Beroš: Prvo postavljate dijagnozu, a onda terapiju. U tijeku je evaluacija procijepljenosti. Sagledavamo procijepljenost po gradovima, općinama, naseljima. Fokus je sačuvati najstarije koji su najizloženiji ovoj bolesti, izgledi za fatalan ishod su najveći, primarni zadatak je sačuvati tu populaciju. Aktivirat ćemo još mobilnih timova, patronažu. Još jednom molim i apeliram na sve starije osobe da ne zanemare opasnost od bolesti. Kronični bolesnici moraju komunicirati sa liječnicima. Nastojat ćemo apelirati na sve da se cijepe. To je od iznimne važnosti, sad stvaramo pretpostavke za kasnu jesen i zimu. Sve starije pozivam da se cijepe.

Božinović: O svemu se vodi računa. Činjenica je da smo tijekom ljeta imali ugostiteljstvo na otvorenim prostorima, to je logično, ali smo uzeli u obzir i veliki broj strnaih državljana koji su došli u Hrvatsku i zato smo tu mjeru držali kako bi se smanjila mogućnost širenja, kako nam se ne bi dogodilo ono što je bilo prošlog ljeta, da nam države donose nove mjere i dovode nas u situaciju da nam je sredinom kolovoza završila sezona, iako smo možda mogli izdržati još nekoliko tjedana. Taj dio smo uspješno držali pod kontrolom uz veliki angažman lokalnih stožera.

11:23 Stožer je priupitan o sastanku s ugostiteljima, kako će izgledati rad kafića ujesen?

  • Razgovarali smo s predstavnicima Nacionalne udruge ugostitelja, ne samo danas već i posljednjih dana. Napravili smo analizu turističke sezone koja po svim elementima biva vrlo uspješna, na razini one iz 2019. Balans mjera omogućio nam je da cijeli kolovoz, taj najvažniji dio ljetnog turizma, ostane u narančastoj zoni. Također, prošle godine smo isto razgovarali s ugostiteljima, dogovarali smo određene mjere kako organizirati rad na početku jeseni. To smo napravili i danas. Polazišna točka je ta da virus neće nestati, možemo ga se riješiti samo s puno većim procjepljivanjem diljem svijeta, a dok se to ne dogodi moramo naučiti još bolje kako živjeti s virusom. Slažem se s pozivom da nam je potrebna povećana osobna odgovornost. nakon 18 mjeseci teško je zamisliti da itko u Hrvatskoj više ne zna elementarne stvari o virusu i kako se zaštititi – kazao je Božinović.

Dodao je da će struka i nacionalni stožer tumačiti osnovne stvari oko epidemije.

  • Osobna higijena, izbjegavanje kontakata, prozračivanje zatvorenih prostora i to vrlo često, nekad su nas plašili s propuhom, a sada je svakih deset minuta dobro napraviti propuh jer se raspršuje aerosol. Ta se mjera pokazuje najefikasnijom. Planiramo otvoriti zatvorene dijelove kafića i objekata koji su u ovom trenutku zatvoreni i to već od 1. rujna. Naravno, uz preporuke koje će biti izdane. U razgovoru s ugostiteljima dobili smo čvrsta uvjerenja da će svi vlasnici kafića paziti na pridržavanje mjera i da će inzistirati da to čine i njihovi gosti. To je jedini način da se zaštitimo u najvećoj mogućoj mjeri, a da život nastavi ići dalje.

Još nemamo sve detalje, radno vrijeme će ostati najdulje do ponoći, u tom smislu se ništa neće promijeniti, osim zatvorenih dijelova kafića.


11:15 Ministar zdravstva Vili Beroš kaže kako je Hrvatska sigurna zemlja. Ipak, lako možemo skliznuti sa sigurnog puta ako se ne cijepimo.

  • Imam obavezu kao ministar ukazivati na ono što je važno za očuvanje zdravlja. Od 16. do 24. kolovoza 3.216 je novozaraženih, među njima 86 posto nije cijepljeno. Hospitalizirano je 78 posto necijepljenih. Bolnice poput OB Šibenik, KB Dubrava, Plućne bolnice, imaju 100 posto necijepljenih među hospitaliziranima. Zar to ne govori dovoljno o učinkovitosti cjepiva? Četvrti val je tu, nove varijante su tu, a činjenica je da nismo postigli razinu cijepljenosti koja jamči sigurnu zdravstvenu budućnost. Moramo učiniti više, počinje školska godina, jesen je pred nama, sve to predstavlja nove izazove. Vlada i ministarstvo napravili su sve da smanjimo utjecaje novog vala, omogućili smo cjepivo, propisali smo mjere temeljene na stručnim spoznajama. Osigurali smo i dodatne mjere u visokorizičnim slučajevima. Pripremamo bolnički sustav za ono što nam dolazi. Imamo znanje, iskustvo, volju. Ono što nam nedostaje je osobna odgovornost dijela naših građana jer jedino zajedno možemo polučiti dobre rezultate.

Mnogi i dalje ne vjeruju u učinkovitost cjepiva, rekao je.

  • Epidemiološke mjere tu su da sačuvaju zdravlje. Negiranje vrijednosti cjepiva limitira normalan životni tijek jer omogućava širenje virusa. Globalna epidemija donijela je više od četiri milijuna smrti. Zašto to netko koristi za politiziranje i omalovažavanje stručnih mjera? Takvi potezi mogu donijeti naslovnice i jeftine političke poene, ali i ugrožavaju zdravlje živote, moram ustati protiv toga. Mjere su tu da čuvaju zdravlje. Nadalje, jasno je da virus radi sve kako bi preživio, to mu je zadatak, prilagođava se novim okolnostima i mutira. Volio bih da smo i mi tako usredotočeni prema našem cilju. Građani koji negiraju bolest i ne žele se cijepiti, koji pozivaju na nepridržavanje mjera, suradnik su virusu u nastojanju da preživi. Molim vas da izaberemo razum i znanost. Možemo i moramo pobijediti ovu epidemiju, ali to možemo samo na zdravim temeljima. Svjedočimo i činjenici da raste udio onih koji ne poštuju mjere. Jedno ne ide bez drugog. Cijepljenje ne kompenzira nepridržavanje mjera.

11:10 Capak govori o epidemiološkoj situaciji.

  • Imamo 596 novoboljelih, prije tjedan dana imali smo 468 od 9948 testiranih, tjedan dana prije toga 308. Ovog tjedna imali smo 2.454 novooljelih. Brojka je 31,6 posto veća nego za protekli tjedan. Trenutna 14-dnevna stopa incidencije je 143. Najnižu ima Istarska, a najvišu splitsko-dalmatinska županija. Na ljestvici zemalja EU Hrvatska zauzima 11. mjesto. Najnižu imaju Poljska i Mađarska, najviše je u Francuskoj i Irskoj. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 2.049,2, zauzimamo dvadeseto mjesto. Danas je udio pozitivnih slučajeva 6.3 posto, što je porast.


11:03 Uoči tiskovne konferencije Stožer je objavio najnovije podatke.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 596 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.353.

Među njima su 372 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 47 pacijenata.

Preminule su 2 osobe.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 372.219 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8.318 preminulo, ukupno se oporavilo 360.548 osoba od toga 494 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 7.295 osoba.

Do danas je ukupno testirano 2.510.859 osoba, od toga 9.532 u posljednja 24 sata

Zaključno s 26. kolovoza utrošeno je 3.244.822 doza cjepiva, a cijepljeno je 42,20% ukupnog stanovništva, odnosno 50,69% odraslog stanovništva. Na dan 26. kolovoza utrošene su 8.932 doze cjepiva, a od toga je 4.428 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 26. kolovoza 1.712.434 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.599.278 osoba (1.532.388 osoba cijepljeno s dvije doze te 66.890 osoba cijepljeno cjepivom Jannsen), što čini 47,40% odraslog stanovništva.


Nakon gotovo jednomjesečne stanke Nacionalni stožer civilne zaštite, na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, održat će tiskovnu konferenciju.

Na njoj bi trebali iznijeti najnovije podatke o broju zaraženih koronavirusom, hospitaliziranima i preminulima.

Također, razgovarat će se o eventualnim novim mjerama kako bi se pandemija svela pod kontrolu.

No, još jučer su vijesti bile vrlo dobre, Hrvatska je ostala “narančasta”, što je dobra vijest za turističku sezonu koja je po mnogima bolja čak i od rekordne 2019. godine.

Ipak, broj novih slučajeva nije zanemariv. Tako je jučer objavljeno kako je u 24 sata registrirano 638 zaraženih, a na respiratoru su bila 43 pacijenta.

Početak tiskovne konferencije očekuje se u 11 sati.

Izvor: jutarnji hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.