Ministarstvo poljoprivrede nastavlja s isplatama, s trećom odlukom bit će isplaćeno ukupno 1.9 milijuna eura potpora

0

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika kojoj je prisustvovala ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Razgovaralo se o situaciji i daljnjem postupanju što se tiče afričke svinjske kuge, isplatama Općinama i Gradovima za hitnu sanaciju objekata nakon olujnih nevremena te Odluci Vlade RH o oslobađanju plaćanja zakupnine/naknade za poljoprivredno zemljište.

Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nastavljaju s isplatama potpora za proizvođače svinja za ublažavanje posljedica afričke svinjske kuge. Kroz Program potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave zaraze do 22. rujna isplaćena je potpora za 220 gospodarstava u ukupnom iznosu od 1.090.280,00 eura. Uprava za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede poslala je 108 obrađenih zapisnika te je u tijeku njihova isplata  ukupnog iznosa 798.996,00 eura.

Tako će s trećom odlukom sveukupno biti isplaćena potpora za 328 gospodarstava ukupnog iznosa gotovo 1.900.000,00 eura. „Do danas je eutanazirano 19.400 svinja s otprilike 870 gospodarstava, a putem ovlaštenog procesa klanja otpremljeno je oko 34 tisuće svinja. Time je razrijeđena populacija u zoni ograničenja na području ove županije što je nužno ako se želimo uspješno nositi s bolesti. No, još jednom ću poslati poruku da ćemo mi to obnavljati u najbržem mogućem roku i da ćemo, pored naknade za izravne štete i rada na naknadama za izgubljenu dobit, na vrijeme objavljivati investicijske programe za podizanje ponove proizvodnje. Zauzeli smo stav da naknadu štete isplaćujemo svim uzgajivačima, ali i da ćemo dodatno poduprijeti proizvodnju svima koji ju žele pokrenuti i koji će unaprijediti svoje biosigurnosne uvjete“, rekla je ministrica Vučković. Jedna od važnijih tema za ljude s našeg područja svakako je organizacija svinjokolja. Ministrica je napomenula kako su točno određena pravila po kojima se mora djelovati. Prodaja svježeg mesa općenito, klanje na vlastitom gospodarstvu, prodaja mesa koje je podrijetlom iz zona ograničenja kao i svi oblici prerade mesa koji nisu dozvoljeni po posebnoj uredbi trenutno nije moguće.

„Onog trenutka kad budemo mogli prijeći u drugu fazu koja se naziva regionalizacija, onda će biti relaksirani i određeni uvjeti koji se odnose na svježe meso i sve oblike prerade. Pričekajmo pa ćemo vidjeti je li moguće nešto mijenjati u prvom dijelu koji se odnosi na ovu veliku i značajnu tradiciju. Do tada ćemo potvrditi da ćemo poduprijeti financijski i na sve moguće načine organizacijski, u suradnji s JLS-ovima i Županijom, na način na koji je moguć, a da ne utječemo na širenje zaraze“, osvrnula se Vučković, a o navedenoj temi govorio je i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić rekavši kako pitanje održavanja svinjokolja nije samo egzistencijalni problem, već i dio života naših ljudi. „Pokušavamo pronaći najbolji način, a dobili smo i informaciju da će se, u svakom slučaju svim onim gospodarstvima koje su na taj način skrbile o svojim obiteljima, omogućiti na neki način doprema mesa koje će biti izvan zone ograničenja, zdravo i moći će se raditi prerada“, napomenuo je župan.

Druga točka Dnevnog reda odnosila se na Odluku Vlade o oslobađanju zakupnine, odnosno naknade za poljoprivredno zemljište.

Što se tiče prihoda koji su dio državnog proračuna od 25% zakupnine, otpisuje se takva obveza za posjednike ili za poljoprivrednike koju su pogođeni ASK-om i/ili elementarnom nepogodom za drugu polovicu 2023. i cijelu 2024. godinu. „Što se tiče zakupnine koja je prihod lokalnih i županijskog proračuna, poštujući njihov djelokrug, dali smo preporuku tom Odlukom da oslobode, uz jamstvo države da će im se tako izgubljena sredstva u korist poljoprivrednika koji su imali štete nadoknaditi u punom iznosu. Detalje i uputu ćemo poslati u sljedećih nekoliko dana. To vam je otprilike, prema nekim našim procjenama, gotovo sedam milijuna eura za državni proračun, ako uzmemo u razmatranje i našu obvezu financiranja gubitaka lokalnih i županijskog proračuna“, komentirala je ministrica.

Prema odluci koju je donijela Županijska skupština o kriterijima po kojima se ljude obeštetilo za nastalu štetu nakon olujnih nevremena, Vlada RH na račun Županije uplatila je 7,2 milijuna eura prije otprilike 15 dana. Velik dio Općina i Gradova do sada je poslao sve potrebne podatke kako bi se novac transferirao na njihove račune s kojih će biti plaćeni svi računi koji imaju isporučitelji građevinskog materijala.

„Još bi jednom istaknuo odličnu suradnju s JLS-ovima, zahvala Vladi na nikad bržoj reakciji i nadam se da će količina sredstava biti dostatna jer još uvijek nemamo konačni podatak. Ukoliko to ne bude tako, zatražit ćemo dodatnu pomoć“, najavio je Dekanić istaknuvši kako postoje dva kriterija po kojima su zatražili sredstva i po kojima će transferirati novac. „Prvi su potvrde za građevinski materijal koji ide u 100%tnom iznosu, a drugi su usluge prilikom sanacije šteta na stambenim objektima. Po tom kriteriju će sredstva biti isplaćivana do 100%, dakle u onom iznosu koliko sredstava ostane nakon rješavanja prvog kriterija“, zaključio je župan.