Molitveno – scenski prikaz križnog puta u Vinkovcima  

0

U predvečerje Cvjetnice – Nedjelje Muke Gospodnje, u subotu 23. ožujka 2024. godine,  u dvorištu samostana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima te u obližnjem parku i na Trgu sv.  Ilije i sv. Vinka na Meraji, održana je pobožnost križnog puta koju su uprizorili članovi  Vinkovačke evangelizacijske zajednice (VEZ), OFS-a, Frame i volontera na čelu s gvardijanom  samostana fra Josipom Blaževićem.  

Na križnom putu sudjelovao je veliki broj vjernika, a među njima i dosta male djece.  Prisutni vjernici na živ način mogli su doživjeti Kristov put do Kalvarije. Snažne scene koje su  sudionicima približile otajstvo Isusove muke i smrti križu dovele su ih do ganuća i na taj ih  način uvele u sadržaj Velikog tjedna.  

Na kraju pobožnosti križnoga puta domaći gvardijan fra Josip Blažević zahvalio se  svima koji su sudjelovali u organizaciji i realizaciji pobožnosti križnoga puta, osobito svim  izvođačima koji su uložili puno vremena i ljubavi prema Isusu Kristu bez kojih ovo uprizorenje  ne bi bilo. Jednako tako, gvardijan se zahvalio i Gradu Vinkovcima na ustupljenom mjestu  Meraje za scensku izvedbu, kao i gradskom muzeju na posredovanju oko rimskih odora koje su  za ovu prigodu ustupili organizatori Rimskih dana u Vinkovcima.  

Prigodnu meditaciju Križnog puta po tekstu Romana Guardinija čitali su dvoje mladih  iz Vinkovačke evangelizacijske zajednice i frame, a svojim pjevanjem pobožnost je uveličao  zbor mladih istoimene samostanske zajednice u Vinkovcima. 

Repriza istoga križnoga puta održati će se na Veliku srijedu 27. ožujka s početkom u 16.00 sati.