Na 3. Festivalu šunke, vina, rakije i kulena nagrađeni najbolji

0
382

Dvorana Barun Trenk ugostila je ljubitelje slavonskog načina života na 3. Festivalu šunke, vina, rakije i kulena. Prošle godine, zbog pandemije, bio je manjeg obujma, ali ove se godine vratio na velika vrata. To potvrđuje nikad veći broj uzoraka koji je pristigao u Vinkovce, a stručni žiri imao je pune ruke posla – ocjenjivali su 50 uzoraka kulena, 22 šunke, 47 rakija i 140 uzoraka vina iz 45 vinarija, kako iz Slavonije tako i iz Like.

Sve je započelo od jedne zanimljive ideje objedinjavanja tradicionalnih slavonskih proizvoda u jednu lijepu priču. Najbolje slavonske delicije ovako su na jednom mjestu, a vjerujem da će razvoj ovog Festivala doprinijeti razvitku gastronomske ponude naše županije”, rekao je Josip Romić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika, a s njim se složio i vukovarsko-srijemski župan, Damir Dekanić. “Sve tri godine sam ovdje, ova manifestacija skupila je impozantan broj izložaka, posjetitelja i natjecatelja, a ovo je najbolji način promocije svih ljubitelja ovih proizvoda”.

Organizatori su Udruga Vinkovački šokački rodovi i Turistička zajednica grada Vinkovaca, a sve se odvija pod pokroviteljstvom grada Vinkovaca. Zvonimir Lišić, predsjednik Vinkovačkih šokačkih rodova, ističe kako je za njih kao organizatore najbitnije što je stručni žiri i više nego kvalificiran, što je izuzetno bitno kako bi ovaj Festival postao sinonimom kvalitete. “Ove proizvode na svom stolu ima svaka prava slavonska kuća, bilo da se radi o radosnim ili tužnim životnim trenutcima. To je ono što mi volimo, poštujemo i pokušavamo očuvati”, rekao je Liščić dodavši kako je odaziv veći za otprilike 25% u odnosu na prošlu godinu. Svoju je rakiju predao na ocjenjivanje, a prvo je mjesto podijelio. “Tu se ne radi o velikoj proizvodnji. Prije je svaka kuća u Šokadiji pekla rakiju, a ja se trudim očuvati taj starinski način pripreme koji sam naučio od svojih predaka. Pobjednička je rakija iz 1987., godine kada sam se oženio”, dodao je.

Nijanse su odlučivale o pobjednicima. Najbolji kulen napravio je Adam Zvonarević, vicešampion dolazi iz Cerne, s OPG-a Kate Pavlović, a zlatne medalje dobili su još i OPG Džinić Slavica iz Starih Mikanovaca, Josipa i Marko Spajić te Đurđica Miholjković iz Otoka i Lovro Džinić iz Mirkovaca.

Jedina zlatna medalja u kategoriji šunke otišla je u ruke Ilije Jelovića iz Županje, poznatog kulinara koji već 40 godina odlazi na brojna natjecanja i izložbe.

Stručni se žiri nije mogao odlučiti oko najbolje rakije pa su Zvonimir Liščić i Damir Bošnjaković podijelili prvo mjesto dok su nagrađena četiri najbolja vina, svaki u svojoj kategoriji. Šampion u skupini crnih vina je Cabernet sauvignon vinarije Tris iz 2016., kod bijelih vina redovite berbe pobjedu je odnijela kutjevačka Graševina od prošle godine, u kategoriji predikatnih vina najbolji je bio ledeni Traminac iz 2016. Vinarije Papak, a najboljim ružičastim vinom proglašeno je Patris rose iz Podruma Krešić.

Građani Vinkovaca ove će delicije moći degustirati sutra u pješačkoj zoni od 10 do 12 sati, a za to se pobrinula Turistička zajednica grada Vinkovaca u kojoj su odlučili da ovogodišnji festival ne bude samo zatvorenog tipa, već će proizvode donijeti i našim sugrađanima. Sve prisutne u centru će zabavljati Tamburaški sastav Đeram.

Izvor: novosti hr