Petak, 21 siječnja, 2022
-1.3 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaNa biračko mjesto s maskom, vlastitom olovkom i osobnom

Na biračko mjesto s maskom, vlastitom olovkom i osobnom

Na biralište ne može pristupiti nitko tko ima povišenu tjelesnu temperaturu

 

Hrvatski građani u nedjelju izlaze na osme redovne lokalne izbore na kojima će između nešto više od 38 tisuća kandidata izabrati općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, kao i njihove zamjenike iz redova nacionalnih manjina i hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina. Kao i prošlogodišnji parlamentarni, i lokalni će izbori proteći pod strogim epidemiološkim mjerama.

Državno izborno povjerenstvo pozvalo je sve sudionike izbora da poštuju izbornu šutnju jer se za njezino kršenje novčane kazne kreću od tri tisuće kuna za fizičku osobu do pola milijuna kuna za pravnu, primjerice političke stranke. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni s od 10 tisuća do 30 tisuća kuna, a svaka povreda izborne šutnje prijavljuje se općinskim, gradskim i županijskim izbornim povjerenstvima.

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, a žele li biti izabrani već u nedjelju, 16. svibnja, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne uspije li to ni jednom od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Preporuke HZJZ-a

Važno je napomenuti da se preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo namijenjenima provedbi predstojećih lokalnih izbora osigurava zaštita zdravlja svih građana koji sudjeluju u izborima. Na temelju tih preporuka iz osječkog Gradskog izbornog povjerenstva poručuju kako na biračko mjesto taj dan ne može pristupiti nitko tko ima tjelesnu temperaturu višu od 37,2 stupnja ili ako osjeća bilo kakve druge respiratorne smetnje.

– Svi sudionici izbora dužni su imati zaštitne maske s time što za članove biračkih odbora i glasače maske osigurava izborno povjerenstvo. Pravilo je da se na glasačko mjesto dolazi sa zaštitnom maskom. Međutim, ako je birač nema, dobit će je od biračkog odbora. Svi ostali, promatrači i mediji, moraju imati isključivo svoju masku i ako je nemaju neće moći pratiti proces na biračkim mjestima. Članovi odbora koji obavljaju identifikaciju i dolaze u neposredan kontakt s biračima moraju nositi rukavice. Osobe koje idu na teren i koje omogućavaju glasovanje ljudi u kućama moraju imati nazuvke na obući. Naime, u kuće se ulazi samo osobama koje nisu u samoizolaciji ili COVID pozitivne. Pravilo je da se glasuje ispred kuća i stanova, a u kuću se iznimno ulazi samo ako je osoba nepokretna, a nije u izolaciji ili pozitivna. Osigurani su dezinficijensi i svi su pri ulasku na biralište dužni dezinficirati ruke – kažu u izbornom povjerenstvu dodajući kako je dobro da birači na biračka mjesta uz osobnu i zaštitnu masku ponesu i vlastitu kemijsku olovku.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.