Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen zadnji rebalans proračuna Grada Vinkovaca

0

Nakon što su se nezavisni Damir Jakšić te SDP-ov Drago Majstorović i DS-ovi Drago Kraljević i Josip Krpan, izjasnili kako vijećnicima koji to žele treba dopustiti da se snimaju, većinom glasova Poslovnik Vijeća dobio je novi stavak prema kojemu je snimanje sjednice ili njezinih dijelova od strane vijećnika kršenje Poslovnika, a javno objavljivanje ovakvih snimaka nije dopušteno.


Na zajednički stav oporbenih vijećnika koji su sudjelovali u raspravi, da sjednice trebaju biti otvorene za javnost, referirao se predsjednik Vijeća Vedran Čuljak. „Ja sam apsolutno za snimanje i onoga trenutka kada se iz dvorane kazališta vratimo u vijećnicu pobrinut ću se da putem interneta sjednice budu dostupne u cijelosti. Ovako to su bili samo segmenti izrezani onako kako je to nekome odgovaralo. Pri tome naglašavam da su sjednice javne i medijima je sve otvoreno, a oni će, vjerujem, profesionalno prezentirati i pitanje i odgovor”, istaknuo je Čuljak.

Recimo i to kako je Poslovnik izmijenjen i u još jednom dijelu i to upravo temeljem amandmana Gorana Kajkića. Dok mu amandman koji se odnosio na snimanje sjednica nije prošao, onaj kojim je zatražio da radni materijal vijećnicima bude dostavljen umjesto pet, sedam dana prije sjednice, jednoglasno je prihvaćen.

 Na današnjoj sjednici, između ostaloga, usvojen je i zadnji rebalans nakon kojega proračun za 2021. godinu iznosi cca. 300 milijuna kuna. „ Riječ je o tehničkom rebalansu kojim se usklađuje dinamika izvršenja aktivnosti i projekata. Proračun umanjujemo za 65 milijuna kuna od čega 47 milijuna kuna sukladno izvršenju nadvožnjaka. U njemu imamo i otvaranje novih pozicija i dodataka kao što su dodatnih 5 milijuna kuna na osnovno školstvo ili milijun kuna za nabavku novih spremnika za otpad”, istaknula je pročelnica za financije Sanja Lozić.


Gradonačelnik Ivan Bosančić podsjetio je na kapitalna ulaganja od rekonstrukcije ulice Ruđera Boškovića preko nove knjižnice koja poprima konkretan oblik do nadvožnjaka čije betoniranje je u tijeku, a pristupna cesta je završena do rekonstrukcije i izgradnje kanalizacijske mreže koja završava asfaltiranjem ulica.

„Godina iza nas, usprkos situaciji oko Covida i tome što je bila izborna, bila je solidna, dobra godina u kojoj bilježimo rast gospodarstva što potvrđuju rast prihoda proračuna tako da ne možemo biti nezadovoljni”, kazao je Bosančić.


Oporbeni vijećnici, pak, imali su svoje primjedbe. Goran Kajkić, između ostaloga, kazao kako je realizacija projekta Nadvožnjaka od samo 20% neprihvatljiva, projekt uređenja tržnice promašen, a u novoj knjižnici nema dovoljno prostora za kvalitetnu igraonicu i radionicu za djecu. Damir Jakšić otišao je i korak dalje te kazao kako Vinkovci imaju knjižnicu i ništa joj ne fali, a novac treba usmjeravati u gospodarstvo, a ne u projekte koje EU ne financira.

Odgovarajući, predsjednik Odbora za financije i proračun Petar Šimić (HDZ), kazao je kako je realizacija projekta nadvožnjaka usporena uslijed uvjeta poslovanja u pandemiji, tržnica će biti kvalitetno riješena za što je u proračunu za 2022. godinu osigurano oko 5 milijuna kuna, a nova knjižnica ima i kreativnu radionicu i dječju igraonicu.

„I knjižnicu i nadvožnjak i tržnicu ćemo napraviti, kao i sve drugo što smo do sada napravili. Ova Gradska uprava zna što radi i to je uostalom i pokazala. Zasad građani kažu da mi to dobro radimo i ja smatram da dobro radimo i da je Grad rastao i razvijao se u svim smjerovima što je nužno kako bi grad bio grad. Sve će biti odrađeno jer ova Gradska uprava radi. Treba samo malo strpljenja, a politiku ostavite za izbore”, poručio je na ovu temu gradonačelnik Bosančić.

Izvor: novosti hr