NA KRAJU STARE GODINE ŽUPAN POSJETIO VINKOVAČKU I VUKOVARSKU BOLNICU

0

NA KRAJU STARE GODINE ŽUPAN POSJETIO VINKOVAČKU I VUKOVARSKU BOLNICU

Iako je dosadašnja tradicija bila obilaziti dežurne službe koje rade u novogodišnjoj noći, zbog epidemiološke situacije i pandemije koronavirusa župan Božo Galić nije obilazio službe koje rade u noći kada se ispraća Stara a dočekuje Nova godina.

Uvažavajući njihov rad i specifičan posao koji obavljaju, župan Galić je darivao prigodnim paketima djelatnike javnih službi kao što su vatrogasci, policajci, zatim djelatnike hitne medicinske službe ali i djelatnike koji rade u Županijskom centru 112 pri Službi civilne zaštite MUP-a.

Kako je običaj darivati i prvu bebu rođenu u novoj godini,
župan Galić je predati prigodne poklon pakete u vukovarskoj i vinkovačkoj bolnici, ali i za djelatnike odjela ginekologije i infektologije, odnosno odjela s COVID pacijentima.

Stoga je župana Galića u Općoj županijskoj bolnici bolnici Vinkovaci, dočekao ravnatelj Krunoslav Šporčić, a ispred Vile Knoll u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar dočekala ravnateljica bolnice mr.sc. Vesna Bosanac, te im je uručio pakete za prvorođenu bebu i njezinu mamu, kao i djelatnike navedenih odjela i zaželio svima njima sretnu i uspješnu 2021. godinu.

Župan Galić je zahvalio svim zdravstvenim djelatnicima naše županije koji su odradili ogroman posao a posebno nakon pojave prvih pozitivnih na COVID-19.
-“Večeras u bolnicama u Vinkovcima i Vukovaru, po našem starom običaju, želimo podržati rad ne samo na ginekologiji nego rad svih djelatnika kojima smo zahvalni, baš kao i epidemiolozima i djelatnicima civilne zaštite. Ovo je vrlo teška godina, svima bi stoga zahvalio na trudu i poželio da sljedeća godina bude kraj ove pošasti. Uz cjepivo, koje nam je stiglo, a u suradnji s građanima, vjerujem kako ćemo pobijediti epidemiju.” naglasio  je župan.

Ravnatelj Šporčić je naglasio kako je gotovo cijela ova godina bila specifična u radu bolnice, počevši od prvih pacijenata sa simptomima zaraze korona virusom te je rekao: „Cijelo vrijeme smo bili pod stalnim pritiskom COVID-19 bolesti, zbog toga smo morali prilagoditi rad bolnice, smanjiti operativni i redovni program i raditi samo hitne operacije, a neke smo odjele morali u potpunosti zatvoriti kako bi imali mjesta za COVID bolesnike kojih je do sada kroz bolnicu prošlo ukupno 450, od kojih je 71 bolesnik, na žalost, preminuo. Optimizam se vratio kada smo počeli sa cijepljenjem, prvo zdravstvenih djelatnika te starijih osoba.”

Marko Jovanovac s ginekološko-porođajnog odjela OŽB Vinkovci naglasio je kako je 2020. godina, kada je o porodima riječ, završila nešto lošije nego prethodna, 2019. godina te je naveo: -„Imali smo 690 poroda, što je gotovo 57 poroda manje nego u prošloj godini. Što se tiče same organizacije posla i tu smo, naravno, imali problema. Dosta je kolega bilo u samoizolaciji, neki su bili i zaraženi, no, nadam se kako će 2021. godina ipak biti bolja, kako u epidemiološkom tako i u smislu povećanja broja poroda.”