Utorak, 19 listopada, 2021
10.4 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaNa ljeto stiže nova osobna koja će biti i zdravstvena

Na ljeto stiže nova osobna koja će biti i zdravstvena

Preko mobitela i instalirane e-osobne moći ćete potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine… Na poleđini će biti i matični broj obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Od početka kolovoza osobne iskaznice moći ćete imati na mobitelu, tada počinje nova faza osobne digitalizacije, piše Jutarnji list. Preko mobitela i instalirane e-osobne moći ćete potpisivati zahtjev za kredit, ugovor za kupnju ili prodaju nekretnine…

Dva otiska prstiju

Na novoj osobnoj bit će ugrađen beskontaktni čip, kao i na putovnici, koji će sadržavati biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, odnosno prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju u interoperabilnim digitalnim formatima.

To će građanima omogućiti brži i jednostavniji prolaz graničnih procedura na e-Gate sustavima te potpisivanje raznih dokumenata putem otiska prsta. Naši sugovornici tvrde da su biometrijski podaci zaštićeni od neovlaštenog pristupa suvremenim kriptografskim mehanizmima sukladno važećim ICAO standardima.

U prijedlogu Pravilnika navodi se da je na poleđini osobne i prostor za upis matičnog broja obaveznog zdravstvenog osiguranja, što znači da će nova osobna zamijeniti zdravstvenu iskaznicu. Hoće li ona vrijediti i za dopunsko zdravstveno, stvar je Ministarstva zdravstva koje mora donijeti odluku o tome.

U beskontaktnom čipu osobne iskaznice bit će pohranjen i identifikacijski certifikat, koji služi za osiguranje elektroničke potvrde identiteta osobe kojoj je izdana osobna iskaznica te autentikaciju u svrhu pristupa elektroničkim uslugama. S novom osobnom iskaznicom građani će putem interneta besplatno preuzeti mobilnu aplikaciju. Riječ je o vjerodajnici visoke razine sigurnosti koja će vlasniku omogućiti korištenje njegove osobne iskaznice na mobitelu.

Nakon te registracije građani više neće morati koristiti čitače osobne iskaznice za pristup sustavu e-Građani te će mu pristupati putem svojih mobitela ili tableta. Nadalje, svi oni koji posjeduju potpisani certifikat na osobnoj iskaznici moći će se novom iskaznicom putem interneta besplatno registrirati i ishoditi kvalificirani udaljeni potpisni certifikat.

On ima pravnu snagu kao i potpisni certifikat na elektroničkoj osobnoj iskaznici te će ga se moći koristiti i na mobilnim uređajima. Tako će građani prvi put moći pravovaljano podnositi različite zahtjeve tijelima državne uprave ili sklapati ugovore putem mobilnih uređaja i tableta, bez računala i čitača kartica.

Vrijede 5 godina

Promijenit će se i sam izgled osobne iskaznice. Na prednjoj strani bit će dvoslovna oznaka Republike Hrvatske, otisnuta u negativu u plavom pravokutniku okruženom sa 12 žutih zvjezdica, koje simboliziraju EU. Već spomenutim Zakonom o osobnoj iskaznici donesenim u prosincu dobna granica za izdavanje trajnih osobnih iskaznica podignuta je s navršenih 65 na navršenih 70 godina.

Za građane do navršenih 70 godina osobne će se iskaznice izdavati s rokom važenja od pet godina, kao i do sada. Nove osobne iskaznice moći ćete podići nakon isteka trajanja iskaznica koje sada posjedujete.

Osobne iskaznice i dalje će izdavati MUP iako je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović još u kolovozu prošle godine najavljivao da bi se to trebalo decentralizirati, odnosno da to rade tijela lokalne samouprave ili pravne osobe s javnim ovlastima, prije svega Fina.

No, za to je potrebna reorganizacija tijela lokalne uprave i samouprave. Kada se utvrdi novi broj općina u Hrvatskoj, moći će se krenuti s postupkom akreditiranja i certificiranja institucija i osoba koje će u općinama i županijama biti zadužene za izdavanje ovih dokumenata.

Na poleđini nove osobne bit će matični broj obaveznog zdravstvenog osiguranja što znači da će nova osobna zamijeniti zdravstvenu iskaznicu.

Na osobnu se planira dodati i vozačka dozvola
Iako se o tome puno govorilo, “spajanje” osobne iskaznice i vozačke dozvole u jedan dokument zasad nije moguće. Problem je u pravnoj provedbi. Najveći problem je što učiniti kada vlasniku osobne policija zbog počinjenog prekršaja mora oduzeti vozačku dozvolu.
U tom slučaju osoba bi ostala i bez osobne iskaznice, glavnog dokumenta za identifikaciju, a to bi bilo kršenje građanskih prava. “Spajanje” se možda dogodi tek kada će u dokument biti ugrađen čip koji će policiji omogućiti da pomoću čitača “zaključa” vozačku unutar osobne iskaznice.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.