Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
8.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaNa stadionu HNK Radnički u Borovo Naselju, održano je tradicionalno okupljanje "Dan...

Na stadionu HNK Radnički u Borovo Naselju, održano je tradicionalno okupljanje “Dan Kudeljaraca”

Foto:VSŽ

DAN KUDELJARACA

Na stadionu HNK Radnički u Borovo Naselju u Vukovaru, održano je tradicionalno okupljanje stanovnika pod nazivom Dan Kudeljaraca.

Na taj je način nastavljena tradicija okupljanja i druženja svih generacija koje su odrasle u ovom dijelu grada i koje ne žele zaboraviti svoju proživljenu mladost i djetinjstvo provedeno u siromaštvu.

-“Ovo je susret svih generacija s tzv.Kudeljare. Ovdje smo proživjeli svoje djetinjstvo i mladost koje smo proveli u siromaštvu i borbi za goli život. Naše su roditelje dovozili vlakovi bez voznoga reda u Slavoniju, ovdje na Kudeljaru su došli kako bi radili i prehranjivali svoje mnogočlane obitelji. Poslije su stekli prijateljstva i postali jedna velika obitelj koju ne želimo zaboraviti. Na žalost, sve nas je manje, ali obilježavat ćemo Dan Kudeljaraca dokle god nas ima. Skupimo se ovdje i družimo, evociramo uspomene iz mladosti, ali i odamo počast našim nestalim i poginulim Kudeljarcima u Domovinskom ratu.”– istaknuo je u ime Organizacijskoga odbora Dana Kudeljaraca Danijel Rehak.

Foto: VSŽ


U okviru programa položeni su i vijenci, zapaljene svijeće te odana počast kod spomen-obilježja poginulim članovima HNK Radnički, njih 28, u Domovinskom ratu, a u ime Vukovarsko-srijemske županije nazočio je zamjenik župana Franjo Orešković, te se obratio prigodnim riječima.

Isto tako, ova manifestacija tradicionalno okuplja sve Kudeljarce – stanovnike Krive Bare, Trokuta i Budžaka. To je prigoda za prisjetiti se na vrijednosti koje su pomalo izblijedjele i ukazati novim generacijama na početke razvoja grada Vukovara. Posebno kada je djelovao jedan od prvih pogona u kojemu se obrađivala kudelja i kada je nastajao dio grada – Borovo Naselje, gdje su udareni prvi temelji ove gradske četvrti Vukovara.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.