Na više od 1200 mjesta Most prikuplja potpise za referendum o COVID potvrdama i Stožeru

0

Foto: Tomislav Jonjić- Vinkovci

Mi nismo protiv mjera, mi smo za mjere koje će biti dosljedne, epidemiološki utemeljene i nediskriminacijske”, poručila je Selak Raspudić.

Na više od 1200 mjesta diljem Hrvatske Most je u subotu počeo prikupljati potpise za raspisivanje ustavotvornog i zakonodavnog referenduma kojim bi se regulirao rad Nacionalnog stožera i ukinule covid-potvrde.

Počeli smo prikupljati potpise za ovaj presudni referendum o oduzimanju ovlasti Stožeru, vraćanju demokracije i ukidanju protuzakonitih covid-potvrda”, poručila je saborska zastupnica Marija Selak Raspudić na konferenciji za novinare ispred Mostova štanda na glavnom zagrebačkom trgu. Potpisi će se prikupljati iduća dva tjedna, do 18. prosinca. Referendumom bi se tražilo da se u roku 30 dana ukinu covid-potvrde koje su sada potrebne za ulazak u državne i javne institucije te da se ovlasti sa Stožera prebace na Sabor.  “Hrvatski narod će ovim referendumom pokazati da ima kičmu, da ima pravo sudjelovati u odlukama koje se tiču zdravlja i slobode svakog građanina u Hrvatskoj”, poručio je zastupnik Marin Miletić.

Nitko nema alibija da to ne učini, osim nekih ideoloških, političkih predrasuda”, poručio je. Ustvrdio je i da se na razne načine posvuda očituje “velika frustracija i bijes u narodu”, te je ovo zadnji pokušaj da se to nezadovoljstvo kanalizira institucionalno referendumom. “Alternativa je ulica, nasilje i porast ekstremizma”, istaknuo je. Pitanja su sastavljali u suradnji s ustavnopravnim stručnjacima, a potpisi će prikupljati na štandovima na javnim površinama, svuda gdje se ljudi okupljaju pa i u blizini crkava. Grmoja kaže da od župa nisu tražili nikakve dozvole jer je riječ o javnim površinama.

Alternativa covid-potvrdama – testiranje i poštivanje mjera Upitana koja je alternativa covid-potvrdama, Selak Raspudić odgovara da je to testiranje osjetljivih skupina u svim institucijama i pridržavanje epidemioloških mjera. Za toliko testiranje, kaže, ima novca jer se ionako nabavlja previše cjepiva koje se poslije donira. Taj novac mogao bi se dijelom preusmjeriti na kupnju testova.      “Mi nismo protiv mjera, mi smo za mjere koje će biti dosljedne, epidemiološki utemeljene i nediskriminacijske”, poručila je. Novinare je zanimalo žale li mostovci zbog podrške prosvjedu protiv covid-potvrda nakon što je policija objavila da provodi kriminalističko istraživanje nad više osoba zbog poticanja na terorizam, a neke od njih se dovodi u vezu s prosvjedom. “Mi smo podržali građane koji su došli iskazati nezadovoljstvo, a ne bilo kakav terorizam. Mi smo zadnje osobe koje bi zagovarale nasilje ili bilo kakav terorizam, jer se na demokratski i legalan način borimo se za prava i slobode građana”, poručio je Grmoja ispred štanda na kojemu se prikupljaju potpisi za referendum Ministarstvo uprave još se nije oglasilo koliko potpisa treba prikupiti za raspisivanje referenduma,  ali prije nešto više od mjesec dana kada su suverenisti prikupljali potpise za referendum o uvođenju eura, rečeno je da za raspisivanje referenduma treba prikupiti 368.867 potpisa.

U Vinkovcima se prikljupljaju potpisi na središnjem gradskom parku na Trgu bana Josipa Šokčevića.

Izvor: vecernji hr