Četvrtak, 29 rujna, 2022
14 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaNakon građevine, sada nam fali i - vozača kamiona: "Nema tko voziti....

Nakon građevine, sada nam fali i – vozača kamiona: “Nema tko voziti. Svi odlaze van

Oporavak od korone donio je svjetskom gospodarstvu nove probleme: krah dobavnih pravaca, nestašice u nekim zemljama, poskupljenja i očekivan rast inflacije. Pravi problemi tek slijede, kada se transportni pravci normaliziraju, jer će Europi nedostajati belik broj vozača kamiona.

Jedan po jedan, kamioni idu u Europu, ali ih nema dovoljno da zadovolji potrebe za prijevozom. Aleksandro Dimitar više od četiri desetljeća prevozi robu i primjećuje manjak vozača.

“I kod nas se puno kamiondžija traži. Nema tko voziti”, rekao je te dodao: “Oni odlaze u Europu da rade. Europa je puna para. Tamo uzmu 2000, a ovdje 660 eura.”

Hrvatskim cestama godinama nedostaju vozači, a sada su traženiji nego ikada. Darko Vukadinović, predsjednik Udruženja cestovnog robnog prometa pri HGK, kaže da nam ih fali 3000. Nema dana da jedan vozač ne napusti Hrvatsku.

“Dosta su agresivni. Nude po parkovima i benzinskim postajama brda i doline, a pitanje je što će se od toga poštivati”, rekao je Vukadinović.

I drugim sektorima nedostaje radnika

Za Vladu problem s vozačima ne postoji. Priznaju traži ih se više nego prije baš kao što se izdaje više dozvola nego prije.

“Kada govorimo o sektoru prijevoza, imamo porast zaposlenih i to će biti dovoljno. Tu za Hrvatsku nema problem”, rekao je ministar rada Josip Aladrović.

Osim s vozačima, Hrvatska ima problema s nedostatkom radnika u građevini i IT sektoru. Ti problemi bit će još i veći.

“U startu je uvoz bio iz regije, a sada već imamo dobar dio onih koji dolaze iz Nepala, Butana ili Filipina”, rekao je Aladrović.

Kada je dobro, ne sjete ga se, a sada svi gledaju u ministra financija Zdravka Marića. Očekuju da učini nešto zbog divljanja cijena energije.

“Koje će naše mjere biti ovisi o događanjima. Sjetimo se prošle godine kada je nafta bila na 30 dolara, a sada je 80. Teško je tu biti pametan”, rekao je Marić.

Pametno je, međutim, napraviti proračun otporan na sve šokove.

“Naravno, proračun uvijek mora biti dovoljno fleksibilan i jak i otporan na bilo koji sljedeći udar”, rekao je ministar financija.

Probleme stvara i inflacija

Osim već navedenih problema, život u Hrvatskoj otežava i inflacija.

“Inflacija bi trebala popustiti iduće godine, kada popuste pritisci na cijene energenata”, rekao je Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

Kada se ova kriza riješi, dolazi i otrežnjenje. Jeftini novac i niske kamate u svijetu i Europi odlaze u povijest. Stoga guverner upozorava što slijedi.

“Malo je vjerojatni veliki rast kamatnih stopa, ali postupni nije. I to je ono što danas možemo očekivati”, rekao je Vujčić.

Godinama živimo iz krize u krizu pa ćemo tako uskočiti i u novu. Koliko ćemo na to biti spremni, to je drugo pitanje.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije