Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
10.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaNE PRESTAJE GORJETI: Milanović obišao teren kod Segeta Gornjeg, pogledajte kako izgleda...

NE PRESTAJE GORJETI: Milanović obišao teren kod Segeta Gornjeg, pogledajte kako izgleda požarište

Foto:Ured Predsjednika Republike Hrvatske/marko Beljan

Do jutros je izgorjelo oko 1600 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika

Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem helikopterom obišao opustošena područja kod Segeta Gornjeg i uvjerio se u razmjere štete koju je iza sebe ostavila vatra, priopćio je Ured Predsjednika Republike Hrvatske.

image

Predsjednik Milanović iz helikoptera gleda opožarena područja-Foto:Ured Predsjednika Republike Hrvatske/marko Beljan

Milanović se prije obilaska sastao i razgovarao o situaciji na požarištu Seget Gornji kod Trogira i požarištu Mirlović u Šibensko-kninskoj županiji s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, brigadirom Robertom Suntešićem te vatrogasnim zapovjednikom Splitsko-dalmatinske županije Ivanom Kovačevićem.

image

Milanović na sastanku s vatrogasnim zapovjednicima-Foto:Ured Predsjednika Republike Hrvatske/marko Beljan

Tijekom posjeta Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu Republike Hrvatske u vojnoj bazi Divulje u Splitu, predstavnici vatrogasnog zapovjedništva i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvijestili su Milanovića o dosadašnjem angažmanu vatrogasaca i aktivnostima na gašenju te o pomoći koju je pružila Hrvatska vojska u gašenju požara.

Predsjednik je zahvalio vatrogascima i svima koji su se angažirali u gašenju vatrene stihije na požrtvovnosti i višednevnom trudu u obuzdavanju požara.

image

Predsjednik Milanović iz helikoptera gleda opožarena područja-Foto:Ured Predsjednika Republike Hrvatske/marko Beljan

Podsjetimo, požar u Segetu Gornjem ulazi u treći dan, još je aktivan na nepristupačnim dijelovima, a do jutros je u njemu izgorjelo oko 1600 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika, doznaje se u Županijskom vatrogasno-operativnom centru Split.

Rano jutros u gašenje tog najvećeg požara na obali u zadnje četiri godine priključila su se dva kanadera. Tijekom noći je na terenu bilo 106 vatrogasaca s 37 vozila, a jutros se očekuje preraspodjela snaga.

image

Opožareno područje kod Segeta-Foto:Ured Predsjednika Republike Hrvatske/marko Beljan

  • Već od 6 sati u gašenje su se uključile zračne snage. To gdje gori je nepristupačan teren, pa tamo gase kanaderi. Ne znamo kako će se dalje odvijati požar jer vjetar stalno mijenja smjer i nije moguće predvidjeti bilo kakav razvoj situacije. Na terenu nema velikog plamena tek dim, rekli su Hini vatrogasci.

Vatrogasci su cijelu bili koncentrirani na Labišnicu gdje nikako ne prestaje gorjeti, no unatoč tome kažu da im je noć bila relativno mirna. Kako se doznaje, vatra, barem za sada, ne ugrožava ljude i objekte, a procjenjuje se da, iako se radi o zaista velikoj izgorenoj površini, materijalna šteta od tog požara neće biti velika jer je uglavnom riječ o teško pristupačnom i nenaseljenom terenu gdje većinom raste trava, eterično bilje, kadulja i vrisak.

Vatrogasci osim svojih snaga veliku nadu polažu i u vremensku prognozu koja za četvrtak na širem splitskom području najavljuje kišu piše jutarnji hr.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.