Nedjelja bračnih jubileja u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima

0
933

Nedjelja bračnih jubileja u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima

U nedjelju 14. studenog 2021. godine u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima na središnjoj misi u 11.00 sati koju je predvodio župnik vlč. Ladislav Dort, obilježena je Nedjelja bračnih jubileja.

Svečanim misnim slavljem svoje bračne jubileje proslavilo je pet bračnih parova. Boronjek Milan i Jelka proslavili su zlatni jubilej – 50 godina bračnog zajedništva, Bakić Ante i Ružica – 40 godina, Previšić Ivica i Kate – 40 godina, Pejić Miodrag i Irena proslavili su srebrni jubilej – 25 godina, te Slukan Slavko i Katarina – 5 godina bračnog zajedništva.

       


Na početku misnoga slavlja župnik je prikazao svetu misu za sve okupljene kao i za sve župljane ove župne zajednice, a na poseban način za blagoslov braka i obitelji bračnih jubilaraca koji su svoje bračne jubileje proslavili na ovoj svetoj misi. Svetopisamska čitanja ove nedjelje nasuprot radosti proslave bračnih jubileja nisu tako radosna, usmjeravaju naše razmišljanje na kraj našega života, na sudnji dan.

Župnik je u svojoj propovijedi posebno istaknuo Isusove riječi iz Markova evanđelja: „A o onom danu i času nitko ne zna pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.“ Ono što je za nas vjernike bitno je činjenica da Isus ponovno dolazi i da budemo spremni za Njegov dolazak. To su dvije temeljne poruke cijele Biblije. Svjedoci smo činjenice da sotona vlada ovim svijetom i mnogi ljudi pod njegovim utjecajem biraju život bez Boga. Svjesni smo da se loše stvari događaju dobrim ljudima, ali Sveto pismo nas ohrabruje i poziva da ne brinemo jer će Bog na kraju sve staviti na svoje mjesto, ispraviti sve nepravde, nagraditi sve koji su mu bili vjerni, a kazniti svako zlo.

Na nama je da promatramo znakove vremena i da molimo. Isus nas podsjeća da mi nismo od ovoga svijeta i daje nam poticaj da živimo, radimo i nadamo se. Ovo jesu posljednja vremena, jedne kulture, civilizacije, načina života, ali to ne znači da je kraj svijeta. Posljednja vremena imaju svoju svrhu za one koji su spremni čuti i vidjeti dolazak našega Boga, istaknuo je na kraju propovijedi župnik.

Bračni parovi su nakon homilije pred župnom zajednicom obnovili svoje bračne zavjete, a župnik ih je blagoslovio. U spomen na ovaj svečani dan, jubilarci su na kraju misnoga slavlja uz zajedničko fotografiranje i čestitke dobili prigodne darove.