NEODGOVORNO PONAŠANJE POJEDINACA: U Nevkoš izlijevaju sadržaj septičkih jama i onečišćuju Bosut

0
Voda u Nevkošu je crna i naočigled nezdrava, smrad je stalan, javljaju se “zjevovi” riba, nije rijetkost i da ugibaju

 

Vinkovčani koji žive u jednom od najstarijih dijelova grada, Krnjašu, koji se proteže uz Bosut, žale se na gotovo stalne nečistoće u kanalu Nevkoš koje su posebno zabrinjavajuće nakon Domovinskog rata i povratka normalnom životu, ali posljednjih nekoliko godina stanje se pogoršalo.

– Česta je to pojava i to najbolje vidimo i osjetimo mi koji živimo u neposrednoj blizini Nevkoša, ali to primjećuju i prolaznici koji se šetaju pokraj Bosuta i Nevkoša. Ne može se ne primijetiti da je voda u Nevkošu crna i naočigled nezdrava, a smrad je stalan. Nije rijetkost da ugibaju ribe ili da se javljaju “zjevovi” riba koji su izazvani onečišćenom vodom. Svakome je jasno da takva onečišćena voda koja je vizualno crna i smrdi ne može pozitivno utjecati na floru i faunu u Nevkošu. Nevkoš je bio i ostao stanište brojnih životinjskih i biljnih vrsta, ali ovakovim neodgovornim odnosom pitanje je do kada će to biti tako – kaže Ilija Cota, koji na Krnjašu živi više od 45 godina i zaljubljenik je u taj dio Vinkovaca.

No drži kako problem nije rješiv preko noći jer “problem je u glavama neodgovornih pojedinaca koji Nevkoš zagađuju”.
– Radi se o onima koji zagađuju vodu pražnjenjem sadržaja septičkih jama i odbacivanjem krutog otpada i kemikalija u kanal. Osim fekalija tu su i kemikalije koje su sastavni dio septičkih jama, ali i kemijska onečićenja poput ostatke boja, građevinskog materijala i slično. Često se i golim okom može vidjeti da je voda u kanalu zapjenjena i puna prljave “sapunice”, a pogotovo na ušću Nevkoša u Bosut u Ulici Josipa Kozarca. Nevjerojatno je da danas kada Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. provodi EU sufinancirani projekt “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna”, kojim je omogućeno dobivanje besplatne pripreme za priključke na kanalizaciju, neki to ne koriste – ogorčen je Cota, koji je godinama kao ravnatelj, a posljednjih mjeseci kao savjetnik u županijskoj Razvojnoj agenciji, uključen u sve projekte.

Sjeća se da je kao dijete ljeti s prijateljima u Nevkošu lovilo ribu, a zimi su na zaleđenom Nevkošu igrali “hokej na ledu” i ne sjeća se da je kanal smrdio ili bio zagađen kao danas. Svi su na Krnjašu živjeli s Bosutom i Nevkošem i to je vrijeme suživota s prirodom.

  • Uvjeren sam da suradnjom Hrvatskih voda, Grada Vinkovaca i građana život u Nevkošu možemo sačuvati od daljnjeg uništavanja i pretvoriti dio Nevkoša od jezera Banja do ušća u Bosut u prekrasnu poučnu stazu s prikazom flore i faune. Osobno nisam za represivne mjere jer one u pravilu ne daju najbolji učinak iako su često nužne. Više sam za građansku inicijativu jer ona mijenja svijest pojedinca, bolje artikulira probleme i daje puno bolje rezultate. Upravo zbog toga najavljujem osnivanje nevladine udruge građana “Volim Krnjaš – Volim Vinkovce” i upravo ovakve životne teme bit će u fokusu njezina rada – zaključuje Ilija Cota.
Miroslav Flego- glas slavonije hr