Netko presreće WhatsApp SMS kodove i blokira vam račun

0

HAKOM je na Facebooku objavio da je zaprimio veći broj pritužbi na funkcioniranje WhatsApp aplikacije kod korisnika na uređajima s Telemach brojem. S obzirom da regulator nije nadležan za probleme s aplikacijama trećih proizvođača, preporučio je uključivanje 2-stupanjske verifikacije.

Međutim, na društvenim mrežama i forumima, dosta korisnika javlja da su im WhatsApp računi blokirani i da za reaktivaciju aplikacija traži PIN kojeg sami korisnici nisu postavili.

O čemu se radi?

Naime, prilikom promjene mobitela i instalacije WhatsAppa, svaki put upisujete svoj broj, nakon čega dobijete SMS poruku s jednokratnim kodom za prijavu. Međutim, čini se da je netko uspio presresti SMS poruke pomoću kojih se aktivira WhatsApp račun, čime je automatski dobio pristup vašem. Nakon toga vam blokira pristup računu i za reaktivaciju traži pin kojeg ne znate jer ga niste postavili. Također, ovaj maliciozni sustav sam postavi 2-stupanjsku verifikaciju i tako vam onemogući pristup.

Ukratko, problem očito nije povezan s WhatsApp aplikacijom, već sa sigurnosnim sustavom operatera koji kontrolira dolazne SMS poruke. Dakle, HAKOM bi ovdje itekako mogao imati posla.

Prema informacijama kojima trenutno raspolažemo, ugroženi su uglavnom korisnici Telemacha, dok ovakvih slučajeva kod druga dva operatera za sada nema dovoljno da bi se moglo govoriti o masovnoj pojavi.

Čini se da ova situacija traje već nekoliko dana i pitanje je kad će problem biti riješen. U svakom slučaju, ako već niste, postavite 2-stupanjsku verifikaciju za WhatsApp, pogotovo ako ste na Telemachu.

Kako na WhatsAppu postaviti 2-stupanjsku verifikaciju?

Kliknite na 3 točkice u gornjem desnom kutu

– Odaberite Postavke/Settings

– Odaberite Račun/Account

– Izaberite drugu stavku: Dvostupanjska verifikacija/Two-step verification

– Odaberite: Uključi/Turn on

Sustav će vam tada ponuditi da unesete 6-znamenakasti broj kojeg ćete morati zapamtiti i ponoviti unos. Nakon toga dodajte i e-mail adresu za oporavak.

Dopuna: 8.11.2023. I dok još uvijek čekamo službenu reakciju Telemacha, počeli su se javljati i korisnici A1 mreže da imaju sličan problem. 

Uskoro opširnije, piše mob hr.