NOVE „V“ SKULPTURE NA ULAZIMA U VUKOVAR – MJESTO POSEBNOG DOMOVINSKOG PIJETETA

0
Na četiri ulaza u Vukovar postavljene su nove „V“ skulpture izrađene prema idejnom rješenju renomiranog hrvatskog umjetnika Borisa Ljubičića, a postavljene su na ulaze u grad ne samo kako bi uljepšale ulaze nego i kao trajni i vidljivi podsjetnik da se ulazi u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta.
Riječ je o već poznatome simbolu s plakata Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i značkama. Slovo „V“ je početno slovo imena Vukovar, ali i slovo koje su Hrvati tijekom Domovinskog rata isticali kroz uzdignutu ruku zatvorene šake, s ispruženim kažiprstom i srednjim prstom u obliku slova V u znak pobjede, međusobno se pozdravljajući, iskazujući svoje unutarnje stanje predanosti pobjedi i borbi za slobodnu državu. Grad Vukovar je najveća žrtva velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, ali i konačni pobjednik jer je u njegovoj žrtvi i gubitku slomljena velikosrpska agresija te međunarodno priznata Republika Hrvatska kao samostalna država nakon punih 9 stoljeća.
Ukupni vizualni identitet čine 3D kvadrati u hrvatskim bojama crvenoj, bijeloj i plavoj jer su kvadrati osnovica hrvatskog povijesnog grba i određuju identitet hrvatske države. Križ na vrhu simbolizira vjeru jednako kao što ju je simbolizirala krunica u Domovinskom ratu, ali i žrtvu koju je Vukovar podnio kako bi se rodila Hrvatsku objavio je danas na svojoj FB stranici gradonačenik Vukovara Ivan Penava.
Foto:Grad Vukovar