Srijeda, 26 siječnja, 2022
0.2 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaObilježena 30-godišnjica pogibije Josipa Reihla-Kira

Obilježena 30-godišnjica pogibije Josipa Reihla-Kira

FOTO: PU osječko-baranjska

Obilježena 30-godišnjica tragične pogibije prvog načelnika Policijske uprave osječko-baranjske u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj, Josipa Reihla-Kira  

Prigodnim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježili smo 30-godišnjicu tragične pogibije prvog načelnika Policijske uprave osječko-baranjske u samostalno i neovisnoj Republici Hrvatskoj, Josipa Reihla-Kira.

Na gradskom groblju u Đakovu vijence su položili i svijeće zapalili supruga Jadranka Reihl-Kir, načelnik Policijske uprave Ladislav Bece, zamjenik načelnika Policijske uprave Darijo Premec, načelnik Sektora kriminalističke policije Josip Adrić  te načelnik Policijske postaje Đakovo Rudolf Kolarić i drugi.


Samo polaganje vijenaca posebno je uveličao počasni postroj Interventne jedinice policije Policijske uprave osječko-baranjske.


Od 1981. godine bio je zaposlen u Republičkom sekretarijatu za unutrašnje poslove tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske te je postupno napredovao do čelnih pozicija Sekretarijata za unutrašnje poslove u Osijeku.

Na dužnost načelnika policije u Osijeku postavljen je nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine. Reihl-Kir je bio miroljubiv čovjek te je požrtvovno nastojao spriječiti prijetnju rata u istočnoj Slavoniji.

Na sjednici Skupštine Osijeka u lipnju 1991. godine, javno je za govornicom obećao: “Dok sam ja načelnik Policijske uprave osječko-baranjske rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti.”

Josip Reihl-Kir ubijen je 1. srpnja 1991. godine, oko 13,30 sati, na prilazima prigradskome osječkom naselju Tenji na blokadnom punktu, zajedno s potpredsjednikom osječkoga Gradskog vijeća Goranom Zobundžijom i gradskim vijećnikom Milanom Kneževićem te pokopan na gradskom groblju u Đakovu.


Načelnika Josipa Reihla-Kira  mirotvorca, važno se sjećati i poštovati jer je bio izniman stručnjak i odgovoran policajac te je svoj život položio na oltar domovine s ciljem sprječavanja nadolazeće prijetnje rata u Slavoniji.

Kako bi se sadašnje i buduće generacije policajaca s pijetetom sjećale veličine Josipa  iznimnog čovjeka i policajca, Policijska uprava osječko-baranjska svake godine obilježava ovu tragičnu godišnjicu izvijestili su iz PU Osječko-baranjske.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.