Obilježena 30. obljetnica progonstva Iločana

0

Obilježena je 30. obljetnica progonstva Iločana i stanovnika okolnih mjesta koji su 17. listopada 1991. pod prijetnjom JNA bili prisiljeni napustiti svoje domove i otići u progonstvo.

Ispred zgrade Grada Iloka krenula je kolona sjećanja koja je bila formirana od osobnih automobila u znak sjećanja na kolonu automobila, traktora, prikolica, kamiona i ostalih vozila kojima su Iločani i stanovnici Tovarnika, Bapske, Šarengrada, Opatovca, Mohova u drugih napuštali svoje domove.

Prije 30 godina u koloni se  našlo oko 10 tisuća stanovnika iločkog područja, od kojih je bilo oko četiri tisuće Iločana, a ostali su bili mještani drugih mjesta.  Svi oni napustili su Ilok te preko mosta s Bačkom Palankom ušli u Srbiju odakle su u Hrvatsku ponovno ušli kod Lipovca i završili u progonstvu diljem Hrvatske.

Kod spomenika “Svjetlost dolazi”, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća prisjetili su se toga dana, i svojih najmilijih.


 

Ispred Vukovarsko-srijemske županije vijenac je položio župan Damir Dekanić te zamjenik župana Franjo Orešković.

DAMIR DEKANIĆ-Župan VSŽ

“Bila je to mudra odluka jer se Ilok nije mogao braniti. Bio bi to novi hrvatski Vukovar na istoku Hrvatske”, ocijenio je  župan Dekanić,  rekavši kako se u Ilok mora više ulagati, a kao jedan od najvažnijih projekata spomenuo je gradnju iločke Srijemske transverzale, koja će Grad Ilok povezati s autocestom Zagreb-Lipovac.

Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Vlade RH, Grada Iloka, te stradalničkih i braniteljskih udruga iz Domovinskog rata.


Molitvu je predvodio iločki župnik fra Grgur Blažević, a u iločkoj župnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana služena je sveta misa zahvalnica.