Od sutra novo poskupljenje goriva, vrijeme je za novo prijevozno sredstvo

0
1183

Premium benzin i premium dizel stajat će skoro 15 kuna, odnosno 14,71 kunu, tj. 14,83 kune.

Maloprodajne cijene svih vrsta goriva ponovo će porasti u utorak, 10. svibnja, javlja T-Portal.

Svi dizeli u prosjeku idu gore 60 lipa po litri pa će se “običan” benzin prodavati po 13,24 kune, a premium po čak 14,71 kunu.

Dizelska goriva u prosjeku poskupljuju 19 lipa po litri. “Običan” dizel stoga ide na 13,47 kuna, a premium na 14,83 kune.

Plavi dizel poskupljuje za 19 lipa te će se prodavati po 9,58 kuna.

Auto plin poskupljuje 45 lipa te će dosegnuti razinu od 7,93 kune.

Sad da se malo osvrnemo na naslovnu fotku članka…

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja, primitivnim populacijama ljudi omogućila se radna snaga i prijevozno sredstvo za osvajanje novih teritorija i brži razvoj. Konj je u početku služio kao hrana, a kada ga je čovjek pripitomio, koristio ga je kao transportnu životinju, od kobiljeg mlijeka pravio kumis, a od kože odjeću i obuću. Ratovi, transport, komunikacija i poljoprivredni radovi potpuno su ovisili o konjima. Ipak uloga konja danas se jako izmjenila. Tako je sve popularnija upotreba konja u sportske i jahaće svrhe te za rekreacijsko jahanje, a konj je postao luksuz. Konjogojstvo u Hrvatskoj stoljećima je bilo na visokim granama, tako se u prošlosti govorilo da je svako domaćinstvo imalo konja kako sada stoje stvari i situacija u svijetu nismo daleko od tih dana jer gorivo polako postaje luksuz i doslovno se pitamo gdje je granica.

Ako cijene goriva nastave ovim tempom rasti vrijeme je da se potraži novo prijevozno sredstvo, ako je suditi po naslovnoj fotografiji možda je došlo vrijeme da se ljudska civilizacija ponovo vrati na konje.