Od sutra velika promjena za vozače

0

Foto: pixabay ilustracija

Vozači mopeda i motocikala dužni su cijele godine i danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu

Policija je objavila da od petka za vozače više nisu obavezna dnevna svjetla danju.  Izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, datumski je određeno obavezno korištenje dnevnih ili kratkih svjetala na motornim vozila danju i to od 1. studenog do 31. ožujka, što znači da od 1. travnja nema obaveze paljenja svjetala na motornim vozilima danju.

Vozači mopeda i motocikala dužni su cijele godine i danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

U slučaju nepoštivanja navedenih zakonskih odredbi vozač se može kazniti novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna. Zbog vlastite i sigurnosti svih drugih sudionika u prometu, policija preporučuje korištenje svjetala na svim vozilima tijekom cijele godine, a isto je obavezno i u uvjetima smanjene vidljivosti i noću.

I vozači bicikala, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U slučaju nepoštivanja te zakonske odredbe, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom od 500 kuna, objavila je policija.