Od utorka novi skok cijena goriva! Dizel ide na 14 kuna

0

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 5 posto, nakon velikih oscilacija, jer su ponešto popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Moskve.

Od utorka se očekuje novo poskupljenje goriva. Kako doznaje Dnevnik.hr, poskupljenje bi bilo za oko kunu i 60 lipa, pa bi benzin otišao na 13 kuna i 79 lipa, a dizel na 14 kuna i 13 lipa po litri. Dio ekonomista umiruje da nafta neće još dugo biti skupa. “Taj rast cijena će vrlo vjerojatno biti zaustavljen koncem ove godine neovisno o raspletu političke i vojne situacije u Ukrajini zato će početi djelovati tržišni mehanizmi, naime na visokoj razini cijena potrošači će početi smanjivati svoju potrošnju”, poručuje ekonomski analitičar Damir Novotny. Podsjetimo, Vlada je fiksirala maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo, kako bi ublažila rast cijena. Prema Vladinim procjenama, novim mjerama rast cijene po litri goriva, bilo dizelskog bilo benzinskog, koji bi po realnim tržišnim kretanjima iznosio oko dvije kune, uspjet će se zadržati na porastu u rasponu od 80 lipa do 1,20 kuna.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale oko 5 posto, nakon velikih oscilacija, jer su ponešto popustila strahovanja trgovaca od poremećaja isporuka nafte iz Rusije zbog rata u Ukrajini i sankcija Zapada protiv Moskve. Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošloga tjedna 4,8 posto, na 112,67 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 5,7 posto, na 109,33 dolara. Nakon što su prethodnoga tjedna cijene skočile više od 20 posto, prošloga su osjetno popustile jer se tržište ponešto umirilo. No, početak tjedna nije nagovještavao takav rasplet situacije, s obzirom da je u ponedjeljak cijena barela na londonskom tržištu dosegnula 139 dolara, a na američkom 130 dolara, što su bile njihove najviše razine od 2008. godine. Bila je to posljedica strahovanja od poremećaja ruskog izvoza zbog sankcija koje su mnoge zemlje uvele nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Izvor: vecernji hr