Održan izbor za Šokačku kraljicu u Tordincima

0

U okviru manifestacije 15. Smotre folklora “Listaj lipo stara” u Tordincima, održao se 14. Izbor za “Šokačku kraljicu” Slavonije i Baranje, na kojem se natjecalo 11 djevojaka u narodnim nošnjama.

Za Šokačku kraljicu u 2023. godini izabrana je Josipa Jagodanović iz Sibinja (Brodsko-posavska županija), titulu prve pratije ponijela je Mila Norris iz Habjanovaca (Osječko-baranjska županija), a titulom druge pratilje okitila se Magdalena Ivanišević iz Tordinaca (Vukovarsko-srijemska županija).

Na ovogodišnjoj manifestaciji nazočnima su se obratili načelnik općine Davor Adžić, predsjednik KUD-a Zrinski Tordinci Tomislav Vidinović, koji je i autor izbora Šokačke kraljice, cilj manifestacije “Šokačka kraljica” je pokazivanje najstarijih i najbogatijih ruha iz ormara djedova i baka, a u 14 godina održavanja predstavljena je tradicijska odjeća koja je prvi put viđena baš na reviji. Bilo je lijepo vidjeti mladost koja na ovaj način njeguje i čuva baštinu svojih starih, ali i tradiciju koja se s njima nastavlja. Samo nesebičnim radom svih nas čuvamo kulturnu baštinu našega kraja i odgajamo nove naraštaje.

Pogledajte samo proglašenje Šokačke Kraljice.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: Kulturni centar Privlaka, Tkanica Vinkovci, Šokačka grana Osijek, M.P. družina Bocanjevci, Vesele Šokice, Pjevačka skupina Bektež i Prva pjevačka konjica “Sinđir”.

Adam Svirčević na gajdama i dvojnici pratio je djevojke pri svakom izlasku, Voditelji su bili Marija Pavković Snaša i Branko Uvodić, Slavonske dive : Marta Nikolin, Viktorija Kulišić Đenka i Marija Pavković Snaša su se potrudile zagrijati atmosferu u domu kulture općine Tordinci a Tamburaški sastav Žetoci bio u pratnji svih solističkih nastupa

Kako je istaknula predsjednica prosudbenog povjerenstva, mr. Ljubica Gligorević, etnologinja Gradskog muzeja Vinkovci, gotovo sve natjecateljice mogle su ponijeti lentu najljepše, no odlučivale su nijanse.

Krunu Šokačke kraljice Josipi Jagodanović je predala prošlogodišnja Šokačka kraljica, Mia Pančić iz Habjanovaca. Kruna je bila načinjena od paunovih pera i cvijeća. Nakon izbora Josipa nije skivala emocije te je bila jako sretna i nastavila pozirati fotografima.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU OVDJE

Pogledajte nastup Prve pjevačke konjice Sinđir