Srijeda, 10 kolovoza, 2022
23 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaOpći dug države: Svaka beba čim se rodi u RH je 'dužna'...

Opći dug države: Svaka beba čim se rodi u RH je ‘dužna’ 88.000 kuna

Hrvatska narodna banka je izvijestila u četvrtak da u odnosu na kraj prosinca ostvaren je pad od 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto, a u odnosu na kraj ožujka lani dug je veći za 1,6 milijardi kuna ili 0,5 posto.

Ukupno stanje konsolidiranog duga opće države na kraju ožujka iznosilo je 342,5 milijardi kuna, stoji u konačnim podacima statistike državnih financija

Hrvatska narodna banka je izvijestila u četvrtak da u odnosu na kraj prosinca ostvaren je pad od 1,1 milijardu kuna ili 0,3 posto, a u odnosu na kraj ožujka lani dug je veći za 1,6 milijardi kuna ili 0,5 posto. Prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom unutarnjeg duga za 4,1 milijardu kuna te padom inozemnog duga za 2,5 milijardi kuna.

Prema posljednjem popisu stanovništva, Hrvatska ima oko 3,89 milijuna stanovnika što znači da je svatko od nas dužan oko 88.000 kuna. To uključuje i svaku bebu, čim se rodi, piše Danica.

Promatrano u odnosu na godišnji BDP, ukupni je dug na kraju ožujka iznosio 77,3 posto BDP-a, a na kraju ožujka prethodne godine taj je udio iznosio 90,1 posto, što je smanjenje od 12,8 postotnih bodova na godišnjoj razini te smanjenje od 2,5 postotnih bodova u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja, kada je udio iznosio 79,8 posto.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije