Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
26 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaOPĆINA ANDRIJAŠEVCI: Nekadašnje prognaničko naselje postat će dom za mlade obitelji

OPĆINA ANDRIJAŠEVCI: Nekadašnje prognaničko naselje postat će dom za mlade obitelji

Plan je da naselje sa 152 montažne obiteljske kuće bude sagrađeno i useljeno u sljedećih 4-5 godina.

itanje “bijele kuge” jedan je od najvećih problema istoka Hrvatske, koje u Andrijaševcima, općini koja se nalazi nedaleko od Vinkovaca, pokušavaju riješiti na originalan način. Plan je na prostoru nekadašnjeg prognaničkog naselja Blace, koje je tijekom Domovinskog rata bilo dom za oko 2000 prognanika i koje je u međuvremenu uklonjeno, sagraditi novo plansko naselje s nizom unificiranih obiteljskih kuća.

Montažne kuće

– Sagradit ćemo ukupno 152 montažne obiteljske kuće, koje će se, sa svim drugim planiranim sadržajima, prostirati na 11 hektara. Bit će dva tipa kuća, koje će se graditi od modernih materijala – kaže načelnik Općine Andrijaševci Ante Rajković (HDZ), koji je za načelnika izabran u prvome krugu izbora.

Prema planovima, prije početka gradnje kuća na području cijelog budućeg naselja bit će sagrađena sva potrebna komunalna infrastruktura sa svim priključcima (voda, struja, plin, telefon, kanalizacija…) dovedenih do parcele gdje bi se gradila kuća. Odmah potom bit će sagrađene i sve prometnice u naselju, tako da u budućnosti više ne bi bilo kopanja. Potom bi se krenulo u postavljanje montažnih obiteljskih kuća po principu “ključ u ruke”.

Prema riječima Rajkovića, na taj način želi se izbjeći odugovlačenje svih radova i na jednostavan način osigurati da sve planirane kuće budu završene i useljene u isto vrijeme. U jednom dijelu naselja, na placevima od 800 kvadrata, bile bi postavljene kuće od 800 kvadrata, dok bi u drugom dijelu naselja bile dvodomke engleskog tipa gradnje s nešto manjom kvadraturom. Uz kuće u naselju bi se nalazili i sportski tereni za mali nogomet, košarku i tenis, kao i dječja igrališta. Bila bi tu i energana, koja bi osiguravala toplinsku energiju za objekte, ali i zatvoreni bazen koji bi se grijao viškom toplinske energije iz te energane.

Budući stanovnici naselja bili bi odabrani putem javnog natječaja u okviru kojega će biti naznačeni uvjeti, kao i tko će u cijeloj toj priči imati prednost pri osiguravanju “krova nad glavom”. Iako natječaj još uvijek nije raspisan, očekuje se da će prednost imati mlade obitelji s djecom, a gledat će se i stupanj obrazovanja, odnosno koji su kadrovi neophodni općini za daljnji razvoj. Rajković kaže da su se odmah s pojavom informacija da općina planira gradnju ovoga naselja počeli javljati brojni zainteresirani građani.

– Smatramo da je to budućnost općine, ali i svojevrstan pilot-projekt za cijelu Hrvatsku, u kojoj bi se mogla graditi slična naselja i mladim obiteljima osiguravati obiteljske kuće. Još uvijek ne znamo sve pojedinosti, ali planiramo naselje graditi uz pomoć sredstava EU, kao i potporama RH, tako da bi obitelji tu do kuća došle po nižim cijenama. Općina bi se odrekla komunalnih doprinosa, tako da bi svatko nešto dao, ali i dobio – kaže Rajković.

Dodaje i kako ovo nije nikakav izum ove općine, nego da se na isti način grade i naselja širom Europe, i to desetljećima unazad. Plan je da buduće naselje sa 152 montažne obiteljske kuće bude sagrađeno i useljeno u sljedećih 4-5 godina.

S obzirom na to da se ne živi samo od zidova, Općina Andrijaševci radi i na gradnji industrijske zone, koja bi se nalazila u neposrednoj blizini naselja. Ta bi se zona prostirala na oko šest hektara zemljišta, opremljenog svom potrebnom infrastrukturom, gdje bi bilo 19 parcela za buduće korisnike. I za buduću zonu vlada velik interes, tako da već sada imaju sedam pisama namjere. Raste broj djece

– Sve to što radimo, planiramo i što smo već napravili omogućit će da Andrijaševci postanu pravi mali moderan grad sa svim sadržajima neophodnima za lijep i ugodan život. Tu svakako računamo i na činjenicu da su Andrijaševci od Vinkovaca udaljeni svega pet kilometara, što nam svakako puno znači u svakodnevnom radu i životu – rekao je Rajković.

Sve što je napravljeno omogućilo je da općina Andrijaševci bude jedna od tri općine od krajnjeg istoka Hrvatske pa sve do Zagreba u kojoj se u posljednjih pet godina bilježe pozitivne demografske brojke. Pokazuje to i broj djece u školi, koji unatoč svim problemima ne pada.

Izvor: vecernji hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije