Nedjelja, 27 studenoga, 2022
5 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaOPORAVAK NAKON TRANSPLANTACIJE: S novim se srcem Sven dobro osjeća, pun je...

OPORAVAK NAKON TRANSPLANTACIJE: S novim se srcem Sven dobro osjeća, pun je optimizma i planova

Ima snažnu volju, baš se raduje školi i prijateljima, dosta mu je bilo izolacije i ograničenja, kaže majka

ŽUPANJA Sven Horvat (15) iz Županje uspješno se oporavlja nakon što je na Badnjak u njegovim grudima zakucalo novo, zdravo srce donora, a prilika za novi život najljepši je božićni dar koji su mogli poželjeti on i njegova obitelj.

Sven boluje od iznimno rijetke i teške Danonove bolesti (glikogenoza tipa II b), od koje pati samo stotinjak ljudi u svijetu. Njegovo tijelo ne razgrađuje šećer, a uz osam drugih dijagnoza, kazala nam je majka Đurđica Šumanovac, najveći mu je problem propadanje srca koje je moglo u svakom trenutku stati. Dijagnosticirana mu je i hipertrofična restriktivna kardiomiopatija. Sredinom 2021. uvršten je na transplantacijsku listu i nakon šest mjeseci, večer uoči Badnjaka, u njihov je dom u Županji stigao spasonosni poziv iz KBC-a Rebro – pronađeno je srce za Svena.

Đurđica bi željela upoznati obitelj donora koji je njezinu sinu omogućio novi život. Priznaje da joj je jako žao i teško zbog njihove boli te da kao majka iskreno suosjeća s njihovim nenadoknadivim gubitkom, i da najmanje što ona, Sven i njezina obitelj mogu učiniti jest upoznati ih, čvrsto ih zagrliti i zahvaliti im.

Liječnici su, kazala nam je, zadovoljni tijekom oporavka. Svenovo je stanje iz dana u dan sve bolje, uklanjaju se silni drenovi i cjevčice koje je imao nakon operacije. Skinut je s respiratora, a mnogo joj znači i jako je važno što je počeo jesti. Najviše voli maminu kuhinju, pa mu, u dogovoru s liječnicima, ona priprema obroke prema njegovoj želji, i donosi ih u bolnicu. U nedjelju su mu sestre donijele tablet i gledao je “101 dalmatinac” i “Vlak u snijegu”.

Najvažnije je, ustvrdila je, da ga ne boli, raspoložen je i pun optimizma, i nestrpljivo očekuje povratak kući, odlazak u školu i druženje s prijateljima.

– Pun je planova i želja, a posebno se raduje nogometnoj lopti koju je dobio za Božić, i koju je pospremio na ormar u sobi za neka bolja vremena. Zbog bolesti nije se smio baviti bilo kakvom aktivnošću, i godinama sanja o tome da konačno može šutnuti loptu i potrčati za njom – kazala nam je majka.
Prisjetila se kolike je besane noći provela u brizi i razmišljanju što li će biti sa Svenom, jer situacija je postajala sve gora. Gledajući ga onako slabašnog, muku je mučio s vrlo niskim tlakom i stalnim vrtoglavicama, a nije mogao niti jesti, srce joj se slamalo. Svjesna je toga da oporavak neće ići preko noći, individualan je za svakog bolesnika, ovisi o fizičkom stanju pacijenta prije operacije i mnogo drugih faktora. Na jedinici intenzivnog liječenja strogo se nadgledaju sve vitalne funkcije, a Đurđica vjeruje da će se za koji dan vitalni pokazatelji stabilizirati i da će biti premješten na Odjel kardiologije.
  • Golem teret pao mi je sa srca! Sad mi je jasno da naša silna borba u zadnjih 15 godina nije bila uzaludna. Iako nam se u 2021. dogodilo i mnogo toga lošega, novo srce i prilika za novi život pretvorili su je u meni najdražu godinu do sada. Sven je moj borac i znam da mu nije lako, ali ima strašnu volju! A ja vjeru u to da će sve proći kako treba i da će napokon početi živjeti kao i druga djeca. Hrabrić moj, zaslužio je normalan život, bez svih silnih ograničenja i izolacije u kojoj je dugo bio i izdržao je, svaka mu čast – zaključuje.

A sve će to ova hrabra i požrtvovna majka, čiji najmlađi sin ima samo četiri godine, morati iznova prolaziti i sa starijim sinom Leonom (17).

On također boluje od iste bolesti kao i Sven, i do 19. godine, kazali su liječnici, neće moći izbjeći transplantaciju. Čvrsto se nada da će i on dobiti svoju šansu za život.

Marija Lešić Omerović-glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije