Petak, 21 siječnja, 2022
-1.3 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaOsmaši ove godine neće dugo čekati, evo kada je objava lista upisanih...

Osmaši ove godine neće dugo čekati, evo kada je objava lista upisanih u srednje škole

Pojedine srednje škole provode dodatne provjere znanja, svojevrsne prijamne ispite, zbog velikog interesa učenika.

U prve razrede srednjih škola u programe redovitog obrazovanja u školskoj 2021./2022. godini planira se, odlukom o upisu u srednje škole, upisati 46.823 učenika u ukupno 2187 razrednih odjela.

Odluka o upisu upućena je u javno savjetovanje, a prema njoj mjesta u gimnazijama diljem zemlje bit će za 10.584 učenika u ukupno 456 razrednih odjela.

U strukovnim četverogodišnjim školama predviđeno je upisnih mjesta za 41,63 posto budućih srednjoškolaca, odnosno 18.489 učenika, a u programima obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od tri godine mjesta za 6588 učenika u ukupno 300 razrednih odjela.

Gledajući po županijama, najviše budućih srednjoškolaca upisat će se u srednje škole u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji, a najmanje upisnih mjesta ima u Ličko-senjskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj županiji.

Prema odluci o upisu u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju, mjesta će u srednjim školama u Hrvatskoj biti za 880 učenika u 109 razrednih odjela.

Koje su gimnazije najtraženije

Ove godine pri upisu u srednje škole, za razliku od prošlogodišnje generacije, osmaši neće čekati gotovo do kraja srpnja da bi saznali jesu li upisani u željenu srednju školu.

Naime, lani je produljen rok, koji je ušao u povijest kao najdulji rok za upise u srednje škole što je učenicima i roditeljima, kao i zaposlenicima u školama uz epidemiološku nastavnu godinu samo otežalo situaciju. Ove će godine, na sreću učenika, roditelja i zaposlenika, objava konačne ljestvice poretka u ljetnom upisnom roku za buduće srednjoškolce biti 10. srpnja.

Uz datum konačne upisne liste za sve buduće srednjoškolce ključni su i 24. svibnja kada počinju prijave učenika u elektronički sustav, a 25. lipnja srednjoškolci prijavljuju svoje programe odnosno škole koje žele upisati.

U sustavu će učenici moći pratiti i koliko upisnih bodova imaju, a moraju voditi računa i o tome da pojedine srednje škole provode dodatne provjere znanja, svojevrsne prijamne ispite, zbog velikog interesa učenika. Tako su lani primjerice zagrebačka Prirodoslovna škola Vladimira Preloga, XV. gimnazija i Gimnazija Tituša Brezovačkog provodile pisane provjere iz hrvatskog i matematike. Dodatne provjere za buduće srednjoškolce provode uglavnom srednje škole koje su već godinama na listi onih koje upisuju najbolji učenici s najviše bodova.

Na listi gimnazija koje upisuju najbolji osmaši s najvećim brojem bodova nalaze se godinama i Gimnazija Pula, Gimnazija Karlovac, Gimnazija Frane Petrića Zadar, Gimnazija Jurja Barakovića Zadar, Prva gimnazija Varaždin, Srednja škola Tina Ujevića Kutina, Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice.

Među zagrebačkim osnovnoškolcima s najvišim bodovnim pragovima barem što se tiče gimnazija, uz spomenute, popularne su i I. gimnazija, II. gimnazija, V. gimnazija, X. gimnazija Ivana Supeka, Gimnazija Lucijana Vranjanina.

U Ličko-senjskoj županiji, u kojoj je najmanje upisnih mjesta, odnosno najmanje budućih srednjoškolaca, samo 424, 112 upisnih mjesta rezervirano je za buduće gimnazijalce, a 312 upisnih mjesta za strukovne trogodišnje i četverogodišnje škole.

Jesenska lista 28. kolovoza 

Prema odluci o upisu u programe obrazovanja za vezane obrte u trajanju od tri godine, mjesta u cijeloj Hrvatskoj bit će za 5226 učenika u 235 razrednih odjela, a u programima obrazovanja za stjecanje niže stručne spreme mjesta će biti za 175 učenika u 13 razrednih odjela.

U novoj školskoj godini u hrvatskim srednjim školama mjesta će biti za 1392 učenika koji se žele obrazovati u glazbenim i plesnim školama, dok će se u programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije medicinska sestra /medicinski tehničar opće njege u trajanju od pet godina moći u cijeloj Hrvatskoj upisati 1077 učenika u 44 razredna odjela.

Prema predloženoj odluci, u jednom razredu srednjih škola najviše će biti upisano 28, iznimno 30 učenika, a škole na otocima, područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima, škole s nastavom na jeziku i pismu nacionalnih manjina, škole koje izvode programe za rijetka i tradicijska zanimanja, mogu odstupiti od preporučene strukture te ustrojiti razredni odjel i s manjim brojem učenika.

Školama je prepušteno i da povećaju broj upisnih mjesta u jednom programu obrazovanja i smanje broj u drugom, što će isključivo ovisiti o interesu učenika uglavnom srednjih strukovnih škola u svakoj županiji posebno.

Učenicima je uz ljetni predviđen i jesenski upisni rok u kojem je 28. kolovoza datum kada će biti objavljena konačna upisna lista učenika piše vecernji hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.