Četvrtak, 11 kolovoza, 2022
26 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaOvo su nove osobne iskaznice: Evo što sve možete s njima

Ovo su nove osobne iskaznice: Evo što sve možete s njima

Foto: index

Ona postaje biometrijska isprava, ima status putne isprave na području EU-a te je jednakovrijedna putovnici. Osim toga, služit će i kao zdravstvena iskaznica.

Danas na snagu stupa Uredba o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji predstavljanja novih, elektroničkih, osobnih iskaznica 2. generacije, javlja N1.

  • Od jutros je zaprimljeno oko dvije i pol tisuće zahtjeva građana za novom iskaznicom što je, rekao bih, vrlo optimističan broj – rekao je Božinović te dodao da je riječ o kompleksnom poslu koji je na razini Europske unije trajao otprilike dvije godine te mu je prethodio čitav niz analiza.

  • Uredbom se izjednačavaju parametri osobnih i boravišnih isprava u Hrvatskoj s ispravama koje izdaju druge članicama EU. Osigurana je sigurnost osobnih, ugradnjom biometrijskih karakteristika može se nedvojbeno utvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Omogućava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo portalu e-građani. Osobne se mogu koristiti na pokretnim uređajima, mobitelima, tabletima. Za naše građane je važno podsjetiti da osobne imaju i funkcionalnost zdravstvene iskaznice. Integriran je i matični broj osiguranika – objasnio je i podsjetio da s početkom izdavanja nove osobne ne prestaju važiti ranije izdane osobne iskaznice. Nove osobne izdavat će se na rok od pet godina.

Rekao je i kako će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta.

Novosti na osobnoj iskaznici su:

– biometrijski podaci (slike lica i dva otiska prstiju)
– mobilna aplikacija – moći će se mobitelom prijaviti na egrađane, građani će moći putem mobitela potpisivati dokumente, a aplikacija će biti besplatna
– integracija sa zdravstvenom iskaznicom – sadržava matični broj osiguranika
– novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja – novi optički element, antikopirni mikroelementi, nove nevidljive UV reaktivne boje
– oznaka za slijepe i slabovidne osobe te taktilni elementi

  • Osobna se izjednačava s putovnicom u kojoj su već sadržani ti elementi. To znači da će građani brže prelaziti granice – rekao je.

Uskoro više…

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije