Ovogodišnja scenografija 54. Šokačkog sijela osmišljena je s jednom dozom inata i prkosa

0
Foto:facebook Šokačko sijelo Županja
Od ideje do realizacije, ili ti kada san postane stvarnost… 
Ovogodišnja scenografija 54. Šokačkog sijela osmišljavana je s jednom dozom inata i prkosa, prikazuje ono što u većini slavonskih dvorišta nema više uporabnu vrijednost, a stoji kao spomenik nekadašnjih vremena Šokaca, kada je sve bilo puno mirnije i skladnije. Dijagonalno preko pozornice pruža se pomoćni objekt u seoskom dvorištu. U šokačkim avlijama neizostavan je štagalj koji je u posebno bogatim dvorištima bio cifran i bojan u nekoliko nijansi boja, čak se po bojama moglo razlikovati iz kojeg je mjesta.

Na sceni se još nalaze i dvoja šokačka kola, žuta zaprežna, cifrana i necifrana kola za rad te karuce, bunar i početak šljivika, koji se nalazi na desnoj strani scene. Scensko rješenje teme Šokačkog sijela već šestu godinu za redom osmišljava Ivan Zlatunić, koji potpisuje i scenarij Otvorenja Šokačkog sijela. U izradi scenografije sudjelovali su, u podizanju kulisa Josip Zlatunić i Slavko Klarić, a u likovnom oblikovanju scene Josip i Katarina Majačić.
Asistenti pri izradi scene bili su članovi KUU Kristal – Sladorana Županja.
Zahvaljujemo obiteljskim kućama Maroševac, Galović – Papuškini, Filipović – Đipanovi, Oršolić – Stanići i Mazalović na posudbama rekvizita za scenu.

Utihnula je naša crnica, majčica draga, ali ipak stoji kao štagalj na 54. Šokačkom sijelu kao spomenik, kao uspomena, kao temelj i nada da će tradicijska baština i dalje živjeti na ovim područjima, usprkos svim nedaćama kroz koje je prošla u Domovinskom ratu i nepovoljnom vremenu pandemije.
Slavonac, Šokac, starosjedioc ili došljak, nikada neće dopustiti da ono što srce grije, a dušu hrani nestane, jer je tradicijska baština usko vezana uz suživot na ovim prostorima, na kojim ponos, inat i prkos još uvijek traju!
Tekst: Ivan Zlatunić
Program 54. ŠOKAČKOG SIJELA “INAT ŠOKAČKI”