Petak, 1 srpnja, 2022
25 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaPD Frankopan Rokovci-Andrijaševci održali svoju prvu opću planinarsku školu

PD Frankopan Rokovci-Andrijaševci održali svoju prvu opću planinarsku školu

Planinarsko društvo Frankopan Rokovci – Andrijaševci koje je osnovano krajem kolovota 2019. godine organizira svoju prvu Opću planinarsku školu,

Društvo koje broji četrdesetak članova naišlo je na dobar odaziv u pohađanju škole. Čak 22 polaznika škole, od čega su samo 3 člana iz drugih društava, poput PD “Ravnica” iz Vukovara.
Predavači u školi su iskusni planinari, planinarski vodiči, markacisti, speleo instruktor, gorski spašavatelj i liječnik hitne medicine.Predavanja o planinarstvu, povijesti planinarenja, planinarskoj organizaciji, poznavanju planina, zaštiti prirode, planinarskoj etici, kako se adekvatno opremiti za odlazak u planinu, odabrati kvalitetnu i pouzdanu opremu, kako se kretati po planini, označenim planinarskim stazama, orijentirati se pomoću kompasa i karte, predvidjeti vrijeme koje nam dolazi, kako se ponašati u planinarskim objektima, potencijalne opasnosti u planini, kako se ponašati u određenoj situaciji, pružiti prvu pomoć, kada pozvati HGSS.Sve su ovo teme i znanja koja su korisna ne samo planinarima, nego svima koji van urbane sredine obavljaju kojekave poslove ili oblike rekreacije.

U sklopu opće planinarske škole, osim predavanja koja će se održati kroz 3 radne subote, u prostoru Gradsko društva Crvenog križa Vinkovci, i speleo prezentacije na izletu, održat će se 5 jednodnevnih izleta, te tri dvodnevna izleta.
Na izletima će imati vježbe kretanja u prirodi, opasnostima s kojima se planianri mogu susresti, vježbama prve pomoći, vježbama orijentacije i čvorologije.
Prvo predavanje održano je u prošlu subotu, 5, veljače, a u nedjelju su planinari imali organiziran izlet na Krndiju. 

Lijepo vrijeme doprijenilo je  odličnom odazivu polaznika škole, i ostalih članova društva.
U zahtjevnoj stazi od 15 km, amplitudi preko 700 m, planinari su se kretali od manastira sv. Nikole kod Orahovice, do Petrovog vrha, kamenjara Sibovac i Rudine, pa preko Lukovačkog brda nazad u manastir. Nakon ove staze u trajanju od 4 sata, izletnici su razgledali unutrašnost manastira, kupili prigodne suvenire, te se  još jedno vrijeme družili u prirodi.

Nadamo se da je ovo samo prva u nizu škola koje će PD “Frankopan” organizirati.
Svi koji žele planinariti s planinarskim društvom “Frankopan” mogu se obratiti predsjednici društva Dragici Šibenik na broj mobitela 0995161427, preko profila ili stranice društva.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije