Petu godinu zaredom vinkovački mikro poduzetnici imaju na raspolaganju potporu Grada Vinkovaca namijenjenu dodatnom razvoju njihova poslovanja

0

Petu godinu zaredom vinkovački mikro poduzetnici imaju na raspolaganju potporu Grada Vinkovaca namijenjenu dodatnom razvoju njihova poslovanja. Ugovore je danas tako dobilo 47 mikro poduzetnika koji su ispunili sve potrebne uvjete, između ostalog i povećanje plaće svojim djelatnicima za 10%.

Potpore se dodjeljuju u okviru Programa poticanja poduzetništva na području grada Vinkovaca odnosno kroz mjeru Ulaganje u tehnologiju i ljudske potencijale. Riječ je o mjeri namijenjenoj vinkovačkim mikro poduzetnicima koji posluju minimalno 12 mjeseci, a koji na ovaj način mogu ostvariti potpore u visini do pet tisuća eura za nabavu strojeva, uređaja, opreme, alata, uređenje interijera, nabavku informatičke opreme i sustava te za promotivne aktivnosti. Ugovore su mikro poduzetnicima uručili pročelnik gradskog Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče i gradonačelnik Ivan Bosančić koji je ovom prigodom, uz poruku kako za ulazak u poduzetničke vode treba puno hrabrosti i odlučnosti, naglasio kako vinkovačko gospodarstvo raste iz godine u godinu.

Rastu prihodi i dobit, raste broj zaposlenih, a cilj nam je da sukladno tome rastu i plaće djelatnicima te su i naše mjere usmjerene prema tome. Dovoljno je reći kako je vinkovačko gospodarstvo u 2022. godini višestruko premašilo sve rekorde, ukupno ostvareni prihodi koje su ostvarile vinkovačke tvrtke rasli su za 33,5% u odnosu na 2021. godinu te su premašili iznos od 851 milijun eura, a odlični rezultati ostvareni su i po pitanju dobiti koja je iznosila gotovo 45 milijuna eura ili 40% više nego godinu ranije te rasta broja zaposlenih od čak 16%. Vinkovci trenutno imaju pozitivnu poduzetničku klimu i u tom smjeru moramo nastaviti raditi“, istaknuo je gradonačelnik.

Dodao je i kako je prosječna plaća u 2022. godini u vinkovačkim tvrtkama koje su rangirane kao mikro poduzetnici u odnosu na 2018. porasla za ukupno 35%, čemu su u jednom dijelu doprinijele i mjere koje Grad provodi. Naime, od 2019. godine ukupno se 263 poduzetnika uspješno prijavilo na ovu mjeru, čime je osigurano povećanje plaće za njihovih 598 zaposlenika.

Drugu godinu zaredom kroz ovu mjeru u Vinkovcima dodatno bodovno stimuliraju žene poduzetnice i mlade poduzetnike odnosno poduzetnike početnike bez prethodnog poduzetničkog iskustva i poduzetnike koji zapošljavaju osobe s invaliditetom. Tako su ovom prilikom odobrena sredstva za 18 poduzetnica, 22 mladih poduzetnika i šest poduzetnika početnika, a dva poduzetnika su dobila dodatne bodove zbog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Pročelnik Hrvoje Niče ističe kako su poduzetnici imali 40 dana tijekom srpnja i kolovoza za pripremu svojih projekata i ideja koje su potom dostavili na kontrolu.

„Pristigao je 61 pozitivan prijedlog, od čega je njih 47 ispunjavalo sve uvjete dok preostali nisu ispunjavali uvjete u pogledu dostavljene dokumentacije, zaposlenosti i prihvatljivosti ulaganja. Moram napomenuti i kako smo prvotnih 100 tisuća eura predviđenih za poduzetnike po ovom natječaju, povisili na 170 tisuća eura čime smo osigurali da sredstva dobiju svi koji su se prijavili i koji su ispunili uvjete“, objašnjava Niče.

Što se tiče provedbe drugih mjera u okviru Programa poticanja poduzetništva na području grada Vinkovaca, važno je istaknuti i kako su 23 poslovna subjekta koristila potpore za novootvorene subjekte. Riječ je o iznosu od tisuću eura s kojim Grad pomaže poduzetnicima početnicima u njihovim prvim poslovnim koracima, a oni su otvorili 38 novih radnih mjesta. Isto tako, Poduzetnički inkubator trenutno ima 15 stanara s 31 zaposlenom osobom, a ovisno o životnom vijeku njihovih tvrtki Grad im sufinancira troškove najma.