Plenković najavio povećanje minimalca: ”Vlada će sutra donijeti odluku”. Povećavaju se studentska satnica, roditeljska naknada…

0

Na sjednici Sabora premijer Andrej Plenković podnijet će Godišnje izvješće Vlade Republike Hrvatske.

Saborski zastupnici započeli su u 9:30 8. sjednicu na kojoj se, među ostalim, raspravlja o Godišnjem izvješću Vlade Republike Hrvatske koje je podnio premijer Andrej Plenković.

Kazao je da je ”ovo godina u kojoj smo spojili Pelješki most, dovršili Istarski ipsilon, odabrali nove borbene avione Rafale i osigurali ukidanje viza za SAD” te da su ciljevi Vlade uvršteni u Nacionalni plan oporavka.

Na COVID potrošeno 20 posto proračuna

Otkrio je da je u protekloj godini na pandemiju koronavirusa potrošeno 35 milijardi kuna, odnosno 20 posto proračuna.

”Osim povećanja plaća liječnika i medicinskog osoblja za 24 posto u proteklih pet godina, omogućili smo i COVID-dodatak u iznosu od 10 posto satnice za svaki sat provedenim u liječenju s oboljelima od virusa te osigurali isplatu prekovremenih sati”, kaže premijer.

Spomenuo je i reformu zdravstva za koju je rekao da je u pripremi. ”Financijske uštede i racionalizacije moraju se raditi unutar sustava transparentnijim poslovanjem, odgovornijim upravljanjem te objedinjavanjem javne nabave i optimizacijom troškova nabave”, kaže.

Borba protiv nasilja

Kada je riječ o reformi socijalnog sustava, premijer kaže da je prioritet osigurati osobama s invaliditetom iste mogućnosti u obrazovanju, na tržištu rada i u društvu.

Osvrnuo se i na borbu protiv nasilja podsjetivši da više nema zastare za počinitelje spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteteta.

”Onemogućili smo i ovrhu božićnica, uskrsnica, regresa, nagrade vezane uz rad, topli obrok i bespovratna sredstva odnosno potpore financirane iz proračuna ili europskih fondova. Iz humanih razloga, zabranili smo deložacije zimi od 1. studenog do 1. travnja (osim u iznimnim situacijama), a povećali glavnicu za ovrhu na nekretnine s 20 na 40 tisuća kuna”, nabrojio je Plenković.

Povećava se minimalac

”U pet godina prosječna je mirovina narasla za 432 kune te je u kolovozu iznosila 2866 kune. Mi smo obećali povećanje od 5 posto u četiri godine, a unatoč okolnostima dosad smo je povećali za gotovo 18 posto”, rekao je i dodao da ”ni to nije dovoljno”.

Kazao je i da je stopa nezaposlenosti s 13,3 posto pala u kolovozu na 7,3 te da je prosječna plaća u kolovozu iznosila 7118 kuna, a prvi put je 7000 kuna premašila u veljači ove godine.

Najavio je povećanje minimalnog iznosa plaće. ”Sutra će Vlada donijeti odluku kojom će se od siječnja minimalna neto plaća povećati za 350 kuna neto, s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto”, rekao je Plenković. Rast će i studentske satnice koje će od iduće godine iznositi 29 kuna i 29 lipa, u odnosu na sadašnjih 26 kuna i 56 lipa.

Raste i roditeljska naknada

Povećat će se i iznos roditeljske naknade s 5654 na 7500 kuna za zaposlene i samozaposlene roditelje. ”Uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće”, najavljuje premijer.

Kada je riječ o turizmu, Plenković je rekao da su već počele pripreme za iduću turističku sezonu, kao i izrada Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine.

”Želimo smanjiti broj neriješenih predmeta”

U izlaganju o radu Vlade premijer je spomenuo i teroristički napad na Markovu trgu za koji je rekao da dokazuje ”posljedice koje može izazvati dezinformiranje i širenje govora mržnje, za što još uvijek očekujemo odgovore nadležnih institucija”.

Govorio je i o pravosuđu za koje kaže da je cilj povećanje učinkovitosti. ”Broj neriješenih predmeta želimo dodatno smanjiti, i to za preko 72 tisuće, kao i trajanje postupaka na županijskim i općinskim sudovima s 283 na 203 dana”, rekao je.

Kaže i da je cilj Vlade iskorijeniti korupciju. ”Želimo da kazne budu takve da svi shvate da se korupcija ne isplati”, poručuje i dodaje da je u pripremi i paket zakona usmjerenih jačanju preventivnih antikorupcijskih mehanizama i tijela.

Rekao je da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u schengenski prostor.