Pojačani nadzor vozača u studenom i prosincu te u danima „Martinja“

0

Foto: Ilustracija

PU vukovarsko-srijemska obavještava da će se nadzor vozača odvijat na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

U studenom i prosincu – za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te stradavanja u njima.

Pojačani nadzor prometa na cestama

Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.


U poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.
 

Martinje 2023. godine

Od 10. do 12. studenog 2023. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinja“) i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača.

Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje.

Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok su 33 odbila testiranje na droge.  

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine – po 160 vozača.  

Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg – 291 vozač, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 141 vozača.

Tijekom ove godine, u razdoblju od siječnja do listopada 2023. godine, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je ukupno 1.204 prometne nesreće, od čega je 10 s poginulim osobama, 348 s ozlijeđenim osobama i 846 nesreća s materijalnom štetom. U navedenim nesrećama, ukupno su nastradale 452 osobe, od kojih je 10 osoba smrtno stradalo, 123 osobe su teško tjelesno ozlijeđene, dok je 419 osoba zadobilo lakše tjelesne ozljede.

Policijski službenici PU vukovarsko-srijemske će također predstojećeg vikenda te tijekom studenog i prosinca provoditi pojačani nadzor sudionika u prometu na cestama, a primarno će aktivnosti biti usmjerene na vožnju s nedopuštenom prisutnošću alkohola u organizmu te druga teška kršenja prometnih propisa.

Pritom će se obavezno obuhvatiti i prekršaji nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela, odnosno sva nedopuštena ponašanja u prometu koja neposredno dovode do nastanka prometne nesreće.

Savjeti vozačima u slučaju konzumiranja alkoholnih pića:
– ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristit će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost,
– koristite javni prijevoz,
– koristite usluge taxi prijevoza,
– ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag,
– zamolite nekog trijeznog da vas odveze,
– ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića,
– u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije.

Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. Vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu.