Pokladnim jahanjem i pjesmom najavili početak 54. Šokačkog Sijela-pokazali su inat šokački

0

Uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera županjskim je ulicama jučer, 7. veljače, pokladnim jahanjem u dvije skupine jahača najavljeno ovogodišnje, online 54. Šokačko sijelo.

Kamerom je jahače pratio i naš video novinar Mario Pranjković i zabilježio brojne zanimljive kadrove koje ste već mogli pogledati na našoj facebook stranici a video reportažu ćete moći potražiti na našem YouTube kanalu Orion info kanalu kroz koji dan dok prođe kroz našu montažu i produkciju.

Bile su dvije skupine po 25 jahača koji su prodefilirali ulicama grada Županje, jednoj skupini je bio domaćin Sinđir Prva Pjevačka Konjica  ispred PPK Sinđira nas je ugostio Adam Svirčević koji je dao intervju za našu redakciju, jer tema ovogodišnjeg 54. Šokačkog Sijela je Inat Šokački po njihovoj pjesmi.

                                           Foto:Tomislav Jonjić


Pretplatite se na službeni YouTube kanal Prva pjevačka konjica SINĐIR.


Zanimljive fotografije je zabilježio i dugogodišnji fotograf i pratitelj svih manifestacija Anto Zavižić iz Privlake i administrator facebook stranice Čuvari Tradicije.   

Foto album možete pregledati na njihovoj stranici.

 


Također zanimljive fotografije je zabilježio i dugogodišnji fotograf i pratitelj svih manifestacija Tomislav Jonjić iz Vinkovaca i administrator facebook stranice Slavonski Objektiv.

Foto album možete pregledati na njihovoj stranici OVDJE.

I ovih nekoliko fotografija svjedoči kako su se epidemiološke mjere poštivale na svakome koraku i kako se „Inat šokački” njeguje kroz tradiciju i običaje.

Na službenom plakatu i promo spotu 54. Šokačkog sijela je jahač Josip Ćosić iz Kruševice.

Zamišljeni su kao energično izdizanje – propinjanje konja jahačevom naredbom te međusobnom sinergijom dvaju prijatelja kroz prkos vjetru i selu.
Postoji nešto u vanjštini konja što čini dobro nutrini čovjeka. Između konja i čovjeka osjeća se povjerenje i prijateljstvo koje se gradilo tisućljećima u međusobnom poštovanju i ljubavi.
Stoljećima povezani u suživot, zajedničkim snagama inate se prirodnom kretanju i pobjeđuju sve životne nedaće.
                                     Foto: Anto Zavižić- Čuvari Tradicije

Građani su pred svojim kućama promatrali dvije zasebne povorke sa do 25 jahača koje su predvodili konjanici sa zastavom Šokačkog sijela. Na postajama ih nisu dočekivali i častili domaćini koji su unaprijed određeni kao svih prijašnjih godina do sada gdje su jahači se zaustavljali na postajama i bili dočekivani od strane sugrađana.
Tako da ovogodišnje pokladno jahanje i šokačko sijelo biti će zapamćene po epidemiološkim mjerama i koronavirusom.
Unatoč svim ograničenjima, ljepota i bogatstvo tradicije odisali su ulicama Županje i razgalili srca i mladih i starih.
Ovogodišnji promotivni video prepoznatljiv je po pjesmi Inat šokački, a ujedno je i naziv slogana 54. Šokačkog sijela.


Ovo je kratki video zbivanja na pokladnom jahanju dok ne objavimo dužu video reportažu.