Pola sata drijemanja popodne potiče dobro raspoloženje

0

Foto: pixabay

Nakon duljeg sna osjećamo se umorno i mlitavo. No nakon idealnih pola sata bit ćete puni energije, sretni i odmorni.

Nema ništa bolje od spavanja popodne, pogotovo ako vas svlada umor nakon radnog dana ili malo ‘jačeg’ obroka. Iako mnogi utonu u san i naprave dobar maraton, popodnevni san treba trajati 20-30 minuta.

Nakon duljeg sna osjećamo se umorno i mlitavo. No nakon idealnih pola sata bit ćete puni energije, sretni i odmorni. Današnja subota idealan je dan za ‘bacanje drijemkice’.

Drijemanje može izoštriti fokus i koncentraciju, a studija iz 2009. utvrdila je da je ispitanicima koji su često drijemali koncentracija popodne bila jaka kao i ujutro, dok kod onih koji ne drijemaju ona je popodne opadala.

San je presudan za sposobnost učenja i mozga da obradi naučeno. Drijemanje može pomoći da se nova saznanja ukorijene u mozgu i da se pamćenje općenito poboljša. Drijemanje od svega 60 do 90 minuta dnevno može pomoći kod učenja koliko i cijela noć spavanja, pokazala su istraživanja.

Kratki odmor tijekom dana daje nam fizičku snagu i energiju, pa se tijelo lakše  nosi sa stresnim situacijama, pogotovo ako općenito ne spavate dovoljno piše 24 sata hr.

Najnovija istraživanja pokazuju da i popodnevno spavanje smanjuje stres i jača imunološki sustav, opet najviše kod onih koje inače ne spavaju dovoljno.

Stoga, spustite rolete i odmorite se. Tijelo će vam biti zahvalno, a i vi ćete se osjećati bolje i biti produktivniji.