Pomoć izbjeglicama iz Ukrajine pružat će i Vukovarsko -srijemska županija

0

Obaveze jedinica lokalne samouprave s područja Vukovarsko-srijemske županije u slučaju nastanka izbjegličke krize uzrokovane ratom u Ukrajini bila je glavna točka dnevnog reda današnje, 4. Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika naše županije.

Kako je već i poznato kroz medije, Vukovarsko-srijemska županija već je iskazala dobrodošlicu izbjeglicama iz Ukrajine. Mlada obitelj s desetogodišnjim djetetom bile su prve pristigle izbjeglice kojima je Damir Dekanić sa svojim timom ponudio potrebnu pomoć i upoznao ih s pravima koja ostvaruju, a isto bi u budućnosti trebale činiti i ostale jedinice lokalne samouprave.

„Učinili smo sve što smo dosad mogli, nadajući se da neće biti potrebe za svim onim što smo pripremili. Ako dođe veći broj ljudi mi ćemo biti spremni, pružiti im utjehu i normalan smještaj, ovisno o tome jesu li samo u tranziciji ili žele ovdje ostati duže vrijeme”, istaknuo je župan Dekanić na četvrtoj Koordinaciji.

Cilj je, napomenuo je, biti koordinirani, da se u svakom trenutku zna tko što radi, koji su kapaciteti te kakve sve imaju mogućnosti. „Jednostavno želimo daljnju potencijalnu eskalaciju dočekati spremni”, pojasnio je sve obaveze predstavnicima jedinica lokalne samouprave. Tu je posebno istaknuo mogućnost i privatnog smještaja, a odaziv načelnika i gradonačelnika je itekako dobar.

Smještajni kapaciteti ugostitelja su na raspolaganju u slučaju krize, no svi se nadaju kako za njihovo preveliko korištenje neće biti potrebe. Na današnjem sastanku, koji su uz župana predvodili i voditelj Službe Civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić, načelnik Stožera civilne zaštite VSŽ i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu te ispred Crvenog križa Marija Dugandžić, rečeno je i kako će izbjeglice biti raspoređene u grupama kako bi bilo lakše držati situaciju pod kontrolom.

Govorilo se danas i o prijedlogu Odluke o mjerama poticanja poduzetništva za područje Vukovarsko-srijemske županije za 2022. godine. Izvješće je podnijela Marija Budimir, v.d. pročelnice Upravnog odjela za gospodarstvo i održivi razvoj istaknuvši kako će javni poziv potpore gospodarstvenici, donesen na temelju trogodišnjeg programa iz 2019., biti raspisan nakon Županijske skupštine budući da se trenutno radi na prijedlogu o iznosu od 2,5 milijuna kuna za poduzetnike naše županije.

„Minimalni iznos koji mogu ostvariti je 10 tisuća kuna, maksimalni je 50 tisuća. Iznos sufinanciranja poduzetnika bio bi 30 posto, što znači da Županija za potporu daje 70 posto, a prihvatljivi su svi računi koji se odnose na ovu godinu, programi koje su zamislili i koji će pomoći razvoju poduzetništva naše županije”, pojasnila je Budimir dodavši kako su potpore i uvjeti jednaki kao i prošle godine te moli sve mikro i male poduzetnike da prate stranice Vukovarsko-srijemske županije gdje će javni poziv i biti objavljen.

Izvor: novosti hr