PONEDJELJAK JE ‘DAN D‘: Prijeti li nam kolaps zbog uvođenja covid-potvrda

0
342

Nitko ne zna tko će kontrolirati covid-potvrde, tko će testirati radnike, što s onima koji odbiju testiranje, tko će ih zamijeniti…

Zaposlenici javnog i državnog sektora zatražili su produljenje roka za primjenu covid-potvrda budući da Stožer još nije donio nikakvu odluku vezanu uz to niti su sindikati dobili upute od resornih ministarstava.

Iako je i danas na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković potvrdio da se od ponedjeljka uvode covid-potvrde za zaposlenike i korisnike svih dijelova javnog i državnog sektora na nacionalnoj i lokalnoj razini te rekao kako ne vidi problem da se odluka provede, sami zaposlenici nam govore da vlada opći kaos i da ne znaju kako će od ponedjeljka raditi. Ne znaju tko će kontrolirati covid-potvrde, tko će ih testirati, što s radnicima koji odbiju testiranje, tko će ih zamijeniti i hoće li zbog svega toga sustav biti u blokadi.

Na sve to resorno Ministarstvo pravosuđa i uprave odgovara da će svi na koje se primjena potvrda odnosi biti informirani kad se mjere finaliziraju sa Stožerom! Covid-potvrde, podsjetimo, uvode se za samo četiri dana, što bi moglo značiti da će se u ponedjeljak morati testirati više od 100.000 ljudi iz državnog i javnog sektora, a gdje će to moći napraviti u ionako preopterećenom sustavu, nitko ne zna.

Sindikati, s druge strane, šalju dopise i upite na koje danima nitko ne odgovara. Tako je, primjerice, Sindikat pravosudne policije danas poslao dopis ministru Ivanu Malenici s nekoliko logičnih pitanja: hoće li pravosudni policajci kontrolirati covid-potvrde u pravosudnom sustavu, na koji način, tko će pak njih kontrolirati, imaju li oni zakonsku osnovu da ne dopuste ulaz korisnicima ili zaposlenicima sustava te tko će ih, u konačnici, testirati?

Odgovor nisu dobili.

Sastanak od četiri sata

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, kaže kako su oni u srijedu održali sastanak udruženih sindikata koji je trajao više od četiri sata. Sever kaže da ne mogu reći ni da su za ni protiv covid-potvrda, jer se, kao i u društvu, razmišljanja njihovih članova razlikuju, ali da su i oni poslali dopis i Stožeru i premijeru u kojem traže da se odgodi odluka jer nije primjenjiva u tako kratkom roku, a da ne postoji ni službena odluka Stožera po kojoj bi poslodavci mogli postupati. Ta bi se odluka trebala donijeti tek u petak.

  • Zatražili smo produljenje i preispitivanje same svrhe primjene, nismo rekli ni da smo za ni protiv. Tražimo da se ostavi neki prijelazni rok za proširenu primjenu zbog nedovoljne pripremljenosti i zagušenosti sustava cijepljenja i testiranja. Tražimo i da radnici ne snose posljedice – kaže Sever.

Otegodne okolnosti

Naime, pojašnjava, nekoliko je problematičnih točaka u primjeni. Prvo, ne postoji odluka Stožera prema kojoj bi se postupalo. Zatim, državne i privatne tvrtke nisu u istom odnosu, budući da bi neke državne i lokalne tvrtke mogle biti u nepovoljnijem položaju jer će korisnici morati imati covid-potvrde, a kod privatnika to nije slučaj. Pribojavaju se i da bi trošak testiranja mogli snositi radnici, postoji i cijeli niz otegotnih okolnosti za masovno testiranje u tako kratkom roku, u manjim sredinama posebno, pa bi se moglo dogoditi da se neki uredi i zatvore dok se radnici ne testiraju. A ako se jedan dio radnika ne testira na vrijeme, dolazi u pitanje i obavljanje poslova.

  • Što ako, primjerice, neki vozač tramvaja ne uspije napraviti test? Tko će ga zamijeniti, hoće li tramvaj zbog toga stati? Hoće li dio šaltera u Holdingu ili Poreznoj upravi biti zatvoren? A što je s pravosudnim policajcima? Vlada totalni kaos u sustavu i zato smo tražili odgodu – kaže Sever.

No premijer se ne slaže s time. On je danas rekao kako bi “prilagodba na covid-potvrde, koje su već uvedene u sustav zdravstva i socijale, trebala biti rutina”.

  • Imamo više od dva milijuna građana koji su dosad izvadili covid-potvrde, pola populacije – rekao je premijer.

S druge strane, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević upozorava kako još nisu jasne okolnosti uvođenja covid-potvrda, nejasno je i tko bi trebao platiti testiranje.

  • Među otvorenim pitanjima je i dostupnost antigenskih testova za takvo masovno testiranje koje je potrebno raditi dva do tri puta tjedno. Drugo je pitanje logistike, a treće je pitanje novca: da li to pokrivaju zaposlenici ili javne institucije? – upitao se Tomašević.

O tome se, rekao je, i dalje razgovara s Ministarstvom zdravstva i Stožerom. Tomašević smatra da je krajnje vrijeme da se to razriješi u narednim danima piše jutarnji hr.