Ponesite kišobrane! Otkrivamo kada nas očekuje prestanak oborina

0
106

U idućim danima uglavnom kišovito vrijeme. Sredinom tjedna Jadran ponovno očekuje porast temperature i ugodno vrijeme. Meteorolog Nove TV Darijo Brzoja donosi vremensku prognozu.

Oborina će ponovno biti obilna, posebno južnije. Lokalno se u Dalmaciji može očekivati između 25 i 80 litara kiše, pa na to upozorava i DHMZ putem Meteoalarma.

Razlog tomu vezan je uz Sredozemnu ciklonu, odnosno u višim slojevima atmosfere dolinu po kojoj nam u jugozapadnoj struji pristiže vlažan i topao zrak, dok nam se sa sjevera gura onaj hladan i u tom srazu dviju zračnih masa moguća su jača nevremena i velika količina oborine.

Već u ponedjeljak ujutro će u većini zemlje prevladavati oblačno s kišom, a na Jadranu i pljuskovima praćenim grmljavinom. Na sjeverozapadu zemlje i na sjevernom Jadranu kiša će biti češća upravo u prvom dijelu dana.

Na kopnu će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. U Dalmaciji u početku isto tako umjeren i jak, ali južni vjetar i jugo. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 4 do 8, a na Jadranu od 12 do 17 stupnjeva.

središnjoj Hrvatskoj većinom oblačno zadržat će se i poslijepodne, s tim da će kiše ovdje na sjeverozapadu biti sve rjeđe. Povremeno umjeren sjeveroistočnjak, a temperatura ne mnogo viša nego ujutro, bit će oko 9, 10 stupnjeva.

Oblačno, povremeno s kišom sutra i u istočnim krajevima naše zemlje. Uz slab do umjeren sjeverac, ni ovdje temperatura neće preko 10 stupnjeva.

Kišovito očekuje i gorske krajeve i sjeverni Jadran. Obilnija kiša, ako je bude na ovom području, uglavnom će to biti prijepodne kad na sjevernom Jadranu može biti i izraženijih pljuskova. U najvišem gorju moguće je malo susnježice ili snijega. Kasnije mirnije, oborina će poslijepodne biti sve manje, a na moru će proviriti i sunce. Puhat će jaka, podno Velebita i olujna bura, a temperatura će biti oko 15 stupnjeva. U gorju, maksimalno 6 ili 7 stupnjeva.

U Dalmaciji će se i poslijepodne zadržati vrlo nestabilno, uz kišu i pljuskove te lokalno obilniju oborinu. Najviše u zaleđu i na krajnjem jugu. Tu će još uvijek biti i jakog juga, dok će na sjeveru zapuhati bura koja će se polako širiti duž obale. Temperatura će biti najčešće 17 ili 18 stupnjeva. Niža u zaleđu, dok na jugu može i do 20.

U utorak na kopnu u početku još oblačno, možda i uz malo kiše prije svega u gorju i na istoku, no potom će se smirivati i razvedravati. U srijedu i četvrtak stabilnije, djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom i to poglavito u četvrtak. Jutra će pri tom biti malo hladnija, a dani postupno topliji.

Ovaj oborinski sustav i u utorak će se još zadržavati na našem jugu pri čemu će ondje još uvijek biti pljuskova, a potencijalno i izraženije kiše. Sjevernije uglavnom suho. Puhat će umjerena i jaka, na udare olujna bura, a slabjet će u srijedu. Tad će već duž cijele obale biti djelomice ili pretežno sunčano i suho.

U utorak s burom malo svježije, a sredinom tjedna i Jadran ponovno očekuje porast temperature i ugodno vrijeme.