POPLAVA KOD VRGORCA: Stanje je alarmantno, mještani odsječeni od svijeta

0

Kakav može biti osjećaj kad ženu i dijete od godinu dana morate iseljavati iz kuće, kaže Frane Pervan

Do škole, posla ili liječnika mogu samo čamcima. Sve gradske službe zato su na terenu, no zbog najavljenih novih kiša problema bi moglo biti i više.

Za stanovnike Kokorića nema mira. Zbog vode ne mogu iz svojih kuća, a neke od njih već su i poplavljene. “Trenutačno je prizemlje poplavljeno, ima oko pet metara vode, taman ulazi u kuću. Pločice, laminat, sve je propustilo. Sve je isključeno, ali ostat ćemo tu i borit ćemo se dalje. Vidjet ćemo što će biti”, kazao je Frane Pervan iz Kokorića.

“To ne može nitko opisati”

Vodom su okruženi i domovi ostalih mještana. “Još nisam ugrožen ni ja ni familija, ali kad vidim ovo nije mi drago. To ne može nitko opisati. Jako je teško i tuga velika kad bježiš iz doma i osjećaš da nema pomoći. Voda ti nadire, ne možeš se obraniti od toga”, kazao je Miljenko Pervan iz Kokorića.

Iz kuća spašavaju što se spasiti da, no pred njima je još neprospavanih noći jer kiša i dalje pada bez prestanka zbog čega vodostaj rijeke Betine raste iz minute u minutu.

“Po mojoj laičkoj procjeni 2-3 centimetra se voda diže po satu. To je stvarno veliko i podiže se prebrzo”, kazao je član Hrvatske gorske službe spašavanja Makarska Antonio Tolić.

Prognoze nisu dobre

Pune se zato vreće s pijeskom, no prognoze nisu dobre. “Stanje je zaista alarmantno. S obzirom da je riječ o rekordnim padalinama i rekordnom vodostaju vode tu u Kokorićima. Obiteljske kuće su ugrožene, ceste su odsječene. Jednostavno voda ne može i nema gdje oteći”, kazao je gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

S poplavama su se susretali i ranije, ali ovako nešto još nisu doživjeli. “Nikad nije bila baš da smo ono totalno potonuli. U mojih 25 godina, ja ne pamtim da sam selio iz kuće. Kakav može biti osjećaj kad ženu i dijete od godinu dana morate iseljavati iz kuće”, kaže Frane Pervan.

Pomažu im i pripadnici gorske službe spašavanja koji brinu da nikom ništa ne nedostaje, no strah među mještanima i dalje je tu.

S obzirom na to da meteorolozi najavljuju nove kiše međusobno pomaganje ovim ljudima itekako će dobro doći prenosi rtl hr.