Poražavajuće brojke 128 tisuća mladih nestalo je s tržišta rada

0
114

U 13 godina s tržišta rada nestalo je 128 tisuća mladih, a na njihovo mjesto stigla je starija radna snaga.

Oko 128 tisuća radnika mlađih od 35 godina nestalo je s tržišta rada, a to je trećina ukupno zaposlenih. Posljedica je to masovnog iseljavanja i slabijeg nataliteta koji niz godina pogađa Hrvatsku.

Novi Zakon o radu trebao bi biti gotov do ljeta iduće godina, a to znači kako će i za osobe starije od 65 godina biti posla jer će moći raditi i nakon što su stekli uvjete za mirovinu. Procjenjuje se kako će poslodavci posezati upravo za starijom radnom snagom jer se tržište rada proteklog desetljeća drastično promijenilo prema dobi zaposlenih. Tako je danas među zaposlenima samo 481 tisuća osoba mlađih od 35 godina, prenosi Poslovni.

  1. bilo je 609 tisuća mlađih od 35 godina među zaposlenima. To znači da je u 13 godina s tržišta rada nestalo 128 tisuća mladih, točnije grad veličine Rijeke. Na njihovo mjesto stigla je starija radna snaga, a očekuje se da će i sljedećih godina ljudi u šezdesetima i sedamdesetima biti tražena “roba na tržištu”.

Posljedice masovnog iseljavanja i slabog nataliteta

U odnosu na 2008. godinu Hrvatska danas broji više od 103 tisuće zaposlenih starijih od 50 godina, odnosno 467 tisuća radnika u generaciji 50 plus. Kroz narednih nekoliko godina uvjete za mirovinu će steći više od 100 tisuća osoba.

Zbog negativnog trenda dobi zaposlenih, Vlada je predložila socijalnim partnerima da se makne sadašnje zakonsko rješenje po kojemu radni odnos prestaje po sili zakona s navršenih 65 godina života. Tako bi oni koji žele, radili dok god im to dozvoljava zdravlje, ali i tržiše.