Na Bosutu porinuta lađa za osobe s invaliditetom

0
107

VINKOVCI – Puna tri mjeseca bilo je potrebno vrsnom majstoru Franji Ilijaševiću iz Štitara za izradu lađe za osobe s invaliditetom kojom će se moći koristiti sve udruge i škole na području Vinkovaca, ali i najistočnije županije.

Porinućem lađe prilagođene osobama s invaliditetom i djeci s poteškoćama u razvoju kompletirana je obnova splavi na Bosutu koju koriste članovi Kajak kluba i udruge Vinkovački lađari, u sklopu kojega je i prilagođeni fitness-centar te dvije lađe koje su dostupne svim građanima.

– Lađa za invalide razlikuje se po tome što ima most s pomoću kojega u lađu mogu ući i osobe s cerebralnom paralizom, kako bi se kolica mogla lakše uvesti u lađu i izvesti iz nje.

Lađa ima i susjedno mjesto za njihove pratitelje, s tim da će osobe s invaliditetom koje ne budu mogle uopće veslati moći uživati na suncu i zraku jer će na stražnjem dijelu biti ugrađen i motor. Specifična je i po tome što je izrađena od posebnog materijala koji je vodootporan, tako da će i sama lađa biti dugotrajna – kaže Stjepan Sertić, predsjednik udruge Vinkovački lađari i inicijator svega što se događa na splavi.

Sertić dodaje kako su invalidi i ranije nastupali na maratonu lađa, ali u natjecateljskim lađama i bili su gore na rubovima, što je opasno i za zdrave osobe, pa je nastala ideja o posebnoj lađi.