Posebna regulacija prometa povodom dana Svih Svetih

0

Zbog očekivanog pojačanog prometa, pozivamo vozače na strpljenje i poštivanje prometnih propisa, a svim građanima skrećemo pozornost na pridržavanje preporuka i nužnih epidemioloških mjera prilikom posjeta groblja

U dane 31. listopada te 1. i 2. studenog, na području Vukovarsko-srijemske županije očekuje se povećanje prometa vozila i kretanja građana na prilazima većim grobljima, u skladu s tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima obilježavanja blagdana na koje se sjetimo svojih najbližih te posjećujemo zemaljska počivališta njihovih duša, blagdana Svih svetih i Dušnog dana.

Policija stoga skreće pozornost svim vozačima na poštivanje prometnih propisa, a posebno da brzinu kretanja prilagode stanju i uvjetima na cesti te da, kod parkiranja vozila, pravilno koriste parkirališna mjesta i time omoguće nesmetan prolaz pješacima. Kako bi se osigurala sigurnija i brža protočnost prometa, na frekventnijim raskrižjima u gradovima promet će regulirati policijski službenici. No, preporuke građanima su da iskoriste blagodat lijepog i suhog vremena te da se na groblja upute pješice, kako bi se izbjegla nepotrebna gužva i nervoza zbog otežanog parkiranja vozila u neposrednoj blizini groblja.

      Zbog očekivanog pojačanog prometa na graničnim prijelazima, granična policija će otvoriti optimalan broj ulazno-izlaznih prometnih traka, no svim građanima koji će uoči i nakon blagdana Svih svetih prelaziti državnu granicu ukazujemo na moguće zastoje i čekanja na graničnim prijelazima, zbog vremena potrebnog za provedbu granične kontrole.

      U vremenu epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane korona virusom, građani se izričito moraju držati preporuka i nužnih epidemioloških mjera vezanih za posjet groblja i sakralnih objekata, a sve kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi i ujedno ispunile vjerske i obiteljske potrebe građana. Prilikom posjeta grobljima, sukladno Odluci o Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 25. listopada 2020. godine, obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Kako bi blagdani od kojih očekujemo unutarnji smiraj protekao u dostojanstvu, pozivamo sve vozače kao i druge sudionike u prometu na strpljenje, na poštivanje prometnih znakova kao i znakova koje daju policijski službenici, te da po mogućnosti koriste alternativne pravce kretanja kako bi se izbjegle nepotrebne gužve i zastoji u prometu.

Autor: PUVS