Potres magnitude 4,7 prema Richteru pogodio je šire zadarsko područje u 14.15

0

Epicentar potresa bio je na području Ivinih vodica u NP Paklenica.

Potres magnitude 4,7 prema Richteru pogodio je šire zadarsko područje u 14.15 sati, a dogodio se kod Starigrad-Paklenice. Kako saznajemo u Nacionalnom parku Paklenica, epicentar današnjeg potresa bio je na području Ivinih vodica. Seizmološki zavod objavio da je potres u epicentralnom području bio maksimalnog intenziteta VI (šest) stupnja EMS ljestvice.

Odmah nakon potresa građani su izašli iz svojih kuća i uzbuđeno nazivali centar 112. Lokalni stožeri upravo su u pregledu terena. Kako je Starigrad najbliže epicentru, ovdje službe trenutno najviše obilaze. Jedina zasad prijavljena šteta je manji odron u Nacionalnom parku Paklenica.

Građani su u strahu istrčali na ulice.

  • Čula se eksplozija i jako se treslo. Desetak sekundi baš jako. Istrčali smo na ulicu. Zasad u našoj ulici nema vidljive štete, rekao je za portal HRT-a jedan stanovnik zadarskog Poluotoka.

  • Čula sam potres, i to dva, jedan za drugim. Bila sam u stanu i jako se uplašila. Sad sam izašla. Najprije sam mislila – grmljavina. Ma kakva grmljavina, a ono drugi. Evo i ja sva gorim, od jada i od tuge, muke, rekla je jedna Zadranka za HRT Radio Zadar.

  • Poprilično se treslo. Prepali smo se svi, izašli su ljudi na ulice. Strašno. Strašan osjećaj, komentirala je druga žena.

Kako saznajemo u Nacionalnom parku Paklenica, epicentar današnjeg potresa bio je na području Ivinih vodica. U ovim trenucima HGSS je u obilasku područja koje je pogodio potres i sve što je do sada dojavljeno je da su na nekim mjestima uočeni odroni.

Planinarske staze i putevi koji su za sada obiđeni su prohodni. Dojava o stradalima nema, a kao što je rečeno HGSS obilazi područje kako bi u slučaju bilo kakvih nesreća pomogli onima koji su se u trenutku potresa našli na Velebitu.

Koliko je planinara na tom području bilo u trenutku kada Velebit počeo tresti nije moguće u ovom trenutku saznati.

Snažno podrhtavanje tla osjetilo se u svim dijelovima Zadarske županije, na otocima Ugljanu i Pašmanu, na Murteru, u Vodicama, Šibeniku, Drnišu i Kninu u susjednoj Šibensko-kninskoj županiji te u Lici. Potres se osjetio i na splitskom području.

Kako je potvrdila glasnogovornica Policijske uprave zadarske Ivana Grbin, policija nije dobila nijednu prijavu o eventualnoj šteti.

Kuk: Očekuje se serija naknadnih potresa

Epicentar potresa bio je 16 kilometara sjeverozapadno od Posedarja.

  • Točna magnituda je 4,7 prema Richteru, a potres se dogodio kod Starigrad-Paklenice, osjetio se na zadarskom području, na otocima, pa sve do Splita i Like. Nemamo nikakve dojave o šteti, istaknuo je za portal HRT-a seizmolog Krešimir Kuk.

Dodaje da se potres ne može direktno povezati sa snažnim potresima koji pogađaju Tursku i Grčku.

  • Ne možemo ih direktno povezati, ali činjenica je da se posljednjih mjeseci manifestiraju jači potresi na području jugoistočne Europe.

Što se tiče potresa na zadarskom području, kao što je bio slučaj i sa zagrebačkim, stanovnici toga područja mogu očekivati još potresa u idućim danima, tjednima i mjesecima.

Izvor:hrt vijesti