Povećan cenzus, uskrsnice će dobiti gotovo četiri tisuće vinkovačkih umirovljenika

0

Kako je gradonačelnik Ivan Bosančić u više navrata najavio, s rastom prihoda u gradskoj upravi kontinuirano podižu i izdvajanja za mjere kojima se pomaže umirovljenicima što znači da će preko 3.800 vinkovačkih umirovljenika i korisnika osobne invalidnine dobiti uskrsnice, za što je osigurano 190 tisuća eura.

Današnja sjednica Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi Grada Vinkovaca protekla je u već dobro poznatom ritmu podizanja cenzusa ili iznosa uskrsnica i božićnica za umirovljenike. Ovoga puta prihvaćen je prijedlog povećanja cenzusa u odnosu na prošlu godinu. Konkretno, umirovljenici s mirovinama do 340 eura dobit će 60 eura uskrsnice, a oni s mirovinama od 340 do 450 eura dobit će 40 eura.

 „Kontinuirano kroz proračun, kako nam rastu prihodi, dižemo visinu sredstva namijenjenih za ovu svrhu te ćemo vrlo brzo prijeći iznos od 200 tisuća eura namijenjen za isplatu uskrsnica odnosno božićnica. Najvažnije je da svaki put kada dižemo cenzus, kao što je to slučaj danas, raste broj umirovljenika koji će dobiti uskrsnicu ili božićnicu jer želja nam je doći do što više umirovljenika, a ne stalno povećavati iznos za jedne. Već sada imamo povećane i cenzuse i brojke, stoga možemo reći da projekt kojega provodimo kroz naš Odbor za treću životnu dob raste iz godine u godinu“, poručio je gradonačelnik.

Predsjednik Odbora Marinko Lukenda naglasio je kako je 2023. godine cenzus za uskrsnice za najniže mirovine bio do 270 eura, sad je do 350. Blizu su, dodao je, 4.000 umirovljenika koji imaju pravo na uskrsnicu što je otprilike polovina svih umirovljenika u Vinkovcima, a povećao se i broj korisnika osobne invalidnine koji će dobiti uskrsnice, s 300 prošle godine na 400 ove godine.

Svake godine radimo korak naprijed, nekada je malo više od 1.000 umirovljenika dobivalo uskrsnice i božićnice, a sada je taj broj četverostruko veći, a znatno su povećani i sami iznosi. S isplatama krećemo već u ponedjeljak 11. ožujka kada će na gradskim blagajnama svoje uskrsnice moći podići umirovljenici i korisnici osobne invalidnine s prezimenima od A do L, a nastavljamo u utorak 12. ožujka s prezimenima od LJ do Ž“, istaknuo je Lukenda.

Vinkovci tako podjelom uskrsnica na određeni način dodatno upotpunjuju mjere pomoći koje provodi vlada RH, a kako bi umirovljenicima bila osigurana dodatna sredstva mimo samih mirovina iz više različitih izvora. Naime, krajem prošle godine je preko 830 tisuća hrvatskih umirovljenika s mirovinama do 840 eura dobilo jednokratne naknade koje su ovisno o visini mirovine iznosile do 160 eura, a nekoliko dana prije toga Grad Vinkovci je podijelio božićnice. Vlada je prosječnu mirovinu proteklih godina podignula za 192 eura i danas iznosi 550 eura, što je povećanje od 54 posto. Uz to, osigurana je i isplata dijela obiteljske mirovine, ukinut je krizni porez i namet na mirovine. S početkom godine na snagu su stupile i izmjene Zakona o nacionalnoj naknadi za starije koja je povećana sa 120 na 150 eura te se pojednostavljeni uvjeti za ostvarivanje prava na naknadu. Sve su to mjere, reći će član Odbora prof. Vladimir Ćirić, koje za cilj imaju unaprijediti položaj umirovljenika, naročito onih s najnižim mirovinama.

Nije ovdje cilj samo popraviti materijalno stanje, ovakav znak pažnje ima i psihološke efekte jer svi smo mi ljudi i želimo znati da netko razmišlja i vodi brigu o nama. Kamo sreće da imamo više novaca na raspolaganju i da još podignemo cenzuse i iznose“, naglasio je prof. Ćirić koji je i sam umirovljenik.

Još jedan gradski vijećnik i umirovljenik, također i član gradskog Odbora za poboljšanje uvjeta života osoba treće životne dobi, Drago Majstorović, napomenuo je ovom prigodom kako  siguran da će svi oni koji su obuhvaćeni ovom odlukom biti zadovoljni jer uskrsnice su mali znak pažnje koji će ipak velikom dijelu umirovljenika omogućiti da u boljem raspoloženju dočekaju Uskrs i uskrsne blagdane.