Požurite u banke da se ne nađete u nevolji pred bankomatom

0

Jednak tretman za sve klijente.

Unatrag nekoliko mjeseci svi građani koji imaju tekuće račune u bankama u više su navrata dobili obavijesti i običnom i elektroničkom poštom, ai putem mobilnih aplikacija s napomenom da čim prije, a svakako do 30. lipnja 2024. godine, u bilo kojoj poslovnici svoje banke ili online sklope novi ugovor o dopuštenom prekoračenju na tekućem računu.

Radi se o izmjenama Okvirnog ugovora u dijelu uvođenja dopuštenog prekoračenja, a uz napomenu da ako korisnik ne sklopi novi ugovor o dopuštenom prekoračenju do 30. lipnja iduće godine, banka će mu 1. srpnja ukinuti prešutno prekoračenje te mu ponuditi otplatu duga u 12 mjesečnih rata. .

Ukratko, prelazak iz dosadašnjeg prešutnog u dozvoljeni “minus” nije moguć automatizmom pa su stoga banke u Hrvatskoj, njih 13, poslale spomenute obavijesti na adresu čak 1,77 milijuna korisnika prešutnih prekoračenja.

Jednak tretman za sve klijente

Podsjetimo, u srpnju 2022. godine Vlada, Hrvatska narodna banka (HNB) i poslovne banke potpisale su memorandum o ujednačenom postupanju kako bi svi korisnici – i oni s prešutnim i oni s dogovorenim “minusima” na tekućim računima, imali jednak tretman jer su prešutni “ minusi” u prosjeku bili skuplji i do 30 posto, piše N1 .

To znači da banke – većina, ne sve – više neće odobravati prešutne “minuse” novim klijentima, dok će u onim bankama koje zadrže iznos tih “minusa” biti znatno manji, odnosno skuplji u smislu plaćanja kamata na iste.

Banke samovoljno “pumpale” minuse

Problem koji je kao takav detektirao HNB i pokrenuo postupak prelaska iz prešutnih u dopuštena prekoračenja, intenzivirao se od 2018. godine kada su banke, ne pitajući klijente, počele povećavati iznose prešutnih minusa jer je ovih u cjelini bilo više od dopuštenih.

Stvar je u tome da dopuštena prekoračenja banke ugovaraju s klijentima uz ograničavanje najviše kamate i obvezu da u slučaju smanjenja ili ukidanja prekoračenja klijentima bude ponuđena otplata u 12 mjesečnih rata. S druge strane, o prešutnim prekoračenjima banke najčešće nisu obavještavale klijente, a iznose su često “pumpale” višestruko iznad iznosa dopuštenih prekoračenja.