PRAVA ZIMA JE PRED VRATIMA: Dolaze nam velike hladnoće, “Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom”

0

Dolazi nam oštra zima s temperaturama i do minus deset. Zahvatit će cijelu zemlju, stoga su iz HZJZ-a izdali upute i upozorenja građanima za sigurniji život bez zdravstvenih poteškoća i posljedica.

Prava zima je pred vratima. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja za nadolazeći val hladnoće. Prvo će zahvatiti Rijeku i Split, a do vikenda stiže i do unutrašnjosti, istoka zemlje, pa čak i na krajnji jug.

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podsjećaju na preporuke u hladnim danima: ne boravite dugo na otvorenom, obucite se slojevito i nepropusno, a obuća mora biti topla i udobna. Hladnoća može ozbiljno naštetiti zdravlju ljudi.

“Preporuča se ne boraviti predugo na otvorenom prostoru, osobito u doba kada su temperature najniže, odnosno kasno navečer i rano ujutro. Od hladnoće može doći do opće pothlađenosti organizma, hipotermije ili dio ozeblina.

Naravno, reakcije ovise o temperaturi samoj i vremenu izloženosti, ali i drugim meteorološkim čimbenicima kao i općem stanju osobe koja je izložena niskim temperaturama“, istaknuo je Lovro Bucić iz HZJZ-a.

DHMZ je upozorio na val hladnoće koji kao i toplinski val, može djelovati na zdravlje.

HRVATSKA DANAS

24sata

Djelomice sunčano, povremeno uz više oblaka, osobito prijepodne. U unutrašnjosti može pasti malo snijega, glavninom u gorskim predjelima. Na krajnjem jugu je popodne moguća kratkotrajna kiša, a prema večeri susnježica. Vjetar na kopnu slab, u Slavoniji i umjeren sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati slaba i umjerena bura te sjeverozapadnjak koji na otvorenom moru može biti jak. Najviša dnevna temperatura zraka između -1 i 3 na kopnu te od 5 do 10 °C na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, piše DHMZ.

HRVATSKA SUTRA

24sata

Promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, mjestimice slab snijeg. Na Jadranu, ponajprije u Dalmaciji povremeno susnježica, moguć i snijeg, te kiša prema otvorenom moru. Puhat će uglavnom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a duž obale i na otocima umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, lokalno s olujnim udarima. Hladno. Najniža temperatura u gorju i do -10, u većini unutrašnjosti između -7 i -2, a na obali i otocima od -1 na sjevernom dijelu do 5 na jugu. Najviša dnevna od -1 do 4, na moru između 7 i 10 °C.

HZJZ: Nemojte predugo biti na otvorenom

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke kako se ponašati za vrijeme ledenog vala.

“Hladni valovi koje karakterizira pad temperature na određenom području u određenom vremenskom razdoblju uobičajena su pojava tijekom zimskih mjeseci te kao takvi mogu imati štetne posljedice po ljudsko zdravlje. Dok će se zdrava populacija srednje životne dobi lakše prilagoditi novonastalim vremenskim uvjetima, kronični bolesnici s kardiovaskularnim bolestima i bolestima dišnog sustava te osobe starije i mlađe životne dobi teže će podnositi niske temperature.

Skupini ozljeda hladnoćom pripadaju sniženje tjelesne temperature (hipotermija) i žarišne ozljede mekih tkiva uzrokovane smrzavanjem (smrzotina) ili bez smrzavanja (ozebline, rovovsko stopalo i promrzline). Podložnost navedenim ozljedama je povećana u stanjima iscrpljenosti, izgladnjelosti, dehidracije, hipoksije i dodira s vlagom ili metalom. U osobitoj su opasnosti od ovakvih ozljeda osobe pod utjecajem droga ili alkohola.

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave.

Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Stariji i kronični bolesnici, oprez!

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće.

U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede uzrokovane hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline.

Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika” piše 24 sata hr.